U Kantonu Sarajevo koronavirusom zaraženo pet ljekara i jedna medicinska sestra

0
56
Epidemiologinja Aida Pilav kazala je da je u ovom kantonu koronavirusom zaraženo šest medicinskih radnika.

“Riječ je o pet doktora medicine i jednoj medicinskoj sestri tehničaru. Nema puno zaraženih zdravstvenih radnika, ali moramo biti oprezni u narednom periodu”, rekla je Pilav.

Kada je riječ o bh. državljanima koji se nalaze u karantinu u Studentskom domu Bjelave, Pilav je kazala da bi grupa putnika iz Italije koji su u karantin smješteni krajem marta tokom sutrašnjeg dana trebali izaći iz karantina.

“To je bio prvi karantinski smještaj u toku epidemije. Mi smo u prethodnom periodu poslali upit Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i stigla nam je preporuka da karantin može trajati 14 dana, nakon čega se piše epidemiološki izvještaj. Federalni ministar zdravstva nakon izvještaja mjeru karantina stavlja van snage. Za grupu iz Italije očekujemo da će to biti u toku današnjeg dana, a realizacija sutra. Izvještaji iz karantina su svakodnevni, sve je uvezano i nema razloga za brigu. Sve osobe koje su tamo imaju potpuno zdravstvenu brigu”, istakla je Pilav.

Komandantica Kriznog štaba KS Nihada Glamoč je kazala da se u karantinu na Bjelavama trenutno nalazi 130 osoba, te da su jučer stigle još četiri osoba s GP Orašje 2 i GP Izačić 2. U prinudnoj izolaciji nalazi se sedam osoba. Kada je riječ o broju nezaposlenih, istaknuto je da je od proglašenja stanja prirodne nesreće u KS 1.800 građana prijavljeno na biro, a samo jučer ih je bilo 260.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko kazao je da su protiv 30 osoba izdati prekršaji zbog kršenja policijskog sata i da je je zabilježena tendencija pada. Osvrnuo se i na osobe koje su prekršile mjere samoizolacije rekavši da one imaju veliki utjecaj na širenje koronavirusa.

“Od sedam osoba koje su u prinudnoj izolaciji, jedna od njih je vozila bicikl po cijeli dan, a druga osoba je 3. marta dobila rješenje o izolaciju, a 4. marta ujutro je otišla u Neum i bilo tamo tri dana”, rekao je Jusko.

Prema njegovim riječima, veliki broj građana tokom vikenda se žalio na one koji ne poštuju preporuke. Dok su se, s druge strane, neki žalili da im policija kvari izlete na planinama.

“Ljudi se žalili da se pojedini ne pridržavaju mjera, na više lokacije je došlo do verbalnih sukoba, koji su bili na granici fizičkih, onih koji se pridržavaju mjera i onih koji se ne pridržavaju. Policija je obišla sva izletišta da ukaže da je obavezna oprema i distanca da bi spriječili širenje virusa. Ako je greška policije što želimo zaštititi zdravlje građana, morat ću ih rastužiti i reći da će policija nastaviti te mjere jer smo u periodu kad najveći svjetski eksperti apeluju da se smanji broj okupljanja. Nikakav roštilj ili ražanj nam neće smetati da radimo svoj posao”, poručio je Jusko.

U posljednja 24 sata u KS je testirano 58 osoba, a četiri je pozitivnih. U bolnici je 19 osoba, a jedna je na respiratoru. Od 30. januara do 12. aprila testirano je 1.275 osoba, 70 je zaraženih, šest je retestiranih, pet oporavljenih i četiri su smrtna slučaja.

KLIX