U izboru Večernjeg lista BiH: Husein Smajić iz Bugojna osoba godine u BiH

Husein Smajić iz Bugojna proglašen je osobom godine 2014. godine u BiH u izboru Večernjeg lista BiH.

Priznanje mu je dodijeljeno u četvrtak navečer u Mostaru na 14. manifestaciji Izbora osobe godine “Večernjakov pečat“ koja se ove godine pod motom “Pečat za Europu“ održala u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Poduzetnik Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela poznat je u javnosti jer je na svojoj zemlji otkrio ostatke srednjovjekovne rimokatoličke crkve nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkva.

“Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila”, kazao je Smajić prilikom primanja priznanja kojeg mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kiitarović.

Bil Klinton osoba godine u svijetu

Priznanja “Večernjakov pečat” u različitim kategorijama u četvrtak navečer još su dobilii: bivši američki predsjednik Bill Clinton (Osoba godine u svijetu), talijanski pjevač Toto Cutugno (Pečat za Europu), visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini (Europski lider), Martina Čuljak (Ponos BiH – Heroji poplava), Andrej Benić (Ponos BiH – Humanista godine), Irmela Peranović (Ponos BiH – Uspjeh godine), Ćamil Duraković i Biljana Rakić (Međupolitički dijalog), Ibrahim Hadžibajrić (Lokalni lider), Monika Tomić (Nauka), Kemal Monteno (Kultura), Enisa Bekto (Privrednik godine), Igor i Ivan Karačić (Sportista godine), Novak Đoković i Marin Čilić (Osoba godine u regiji), mostarski paroh Radivoje Krulj (Međureligijski dijalog) i Milijan Brkić (Naše gore list).

Bivši predsjednik SAD-a nije bio u Mostaru da primi nagradu, ali se putem videolinka obratio pristunima kazavši da bi volio da je u BiH i da mu nagrada puno znači. Pozdravio je članove Predsjedništva i sve građane BiH.

Đoković se u videu na svom Facebook profilu zahvalio kazavši da mu je čast što je upravo on dobitnik priznanja. Prvi reket svijeta nagradu je dobio za doprinos i pomoć nastradalima u poplavama koje su pogodile regiju.

“Kao neko ko ima utjecaj u svijetu sporta i medija, pokušao sam da doprinesem svijesti o tome šta se dogodilo i pomognem koliko god je to u mojoj moći. To je bio ljudski gest i siguran sam da bi brojni, da su u mojoj situaciji, uradili isto. Drago mi je i da je moj prijatelj Marin Čilić dobio ovu nagradu”, rekao je Đoković dodavši da se nada će regija u budućnosti imati mnogo sportskih uspjeha i da će se širiti ljubav i mir.

“To nam je potrebno nakon turbulentnih perioda koje smo imali u prošlosti”, dodao je srbijanski teniser.

Svečanoj dodjeli Večernjakovog pečata prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednici iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.

Ovogodišnji “Večernjakov pečat“ direktno je prenosila BHT 1 i Hrvatska televizija. Također, direktni prijenos mogao se pratiti preko BH Radija i Radija Herceg Bosne te oko pedesetak drugih radijskih postaja u zemlji i inozemstvu.

U muzičkom dijelu programa, između ostalih, nastupio je slavni talijanski pjevač Toto Cutugno koji je otpjevao pjesme “Insieme – United United Europe” te “Lasciate mi cantare”.

Ovogodišnji “Večernjakov pečat“ pod moto “Pečat za Europu” održao se u znaku 20. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat na ovim područjima.

 

izvor: bug.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print