U Indiji pronađen veliki broj fosiliziranih jaja dinosaura

0
45

Paleontolozi koji rade u središnjoj Indiji došli su do rijetkog otkrića – fosiliziranog mrijestilišta dinosaura s 92 gnijezda i 256 jaja.

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliže povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju.

Paleontolozi koji rade u središnjoj Indiji došli su do rijetkog otkrića – fosiliziranog mrijestilišta dinosaura s 92 gnijezda i 256 jaja koja pripadaju kolonijama divovskih titanosaura.

Studija o gnijezdima i njihovim jajima veličine kugle za kuglanje otkrila je intimne pojedinosti o životima kolosalnih sauropoda dugog vrata koji su lutali područjem današnje središnje Indije prije više od 66 milijuna godina, prenosi portal Impuls.

Jaja, koja su bila u rasponu između 15 i 17 centimetara (u promjeru), vjerojatno su pripadala brojnim vrstama titanosaura. Broj jaja u svakom gnijezdu kretao se od jednog do 20, a mnoga su gnijezda pronađena blizu jedno drugoga.

Nalazi pokazuju da titanosauri, među najvećim dinosaurima koji su živjeli, nisu uvijek bili najpažljiviji roditelji.

Pronalaženje vrlo velikog broja gnijezda dinosaura neobično je jer uvjeti očuvanja moraju biti “upravo takvi” da bi se sva osjetljiva jaja pretvorila u fosile.

Prva jaja dinosaura u regiji otkrivena su 1990-ih, no najnovija studija usredotočila se na mjesto gniježđenja u okrugu Dhar u državi Madhya Pradesh, gdje su se iskapanja i terenski radovi odvijali 2017., 2018. i 2020. godine.

Jaja koja su tamo otkrivena bila su tako dobro očuvana da je tim uspio otkriti degradirane fragmente proteina iz ljuski jaja.

Ponašanje titanosaura u gniježđenju dijeli karakteristike s današnjim pticama i krokodilima, pokazalo je istraživanje.

Iz neposredne blizine gnijezda, istraživači su zaključili da su dinosauri zajedno polagali jaja u kolonijama ili leglištima, kao što to čine mnoge ptice danas. Zamislite kakav su prizor bile takve kolonije za gniježđenje u doba krede, gdje je krajolik bio išaran ogromnim brojem velikih gnijezda dinosaura.

Na temelju fizičkih karakteristika gnijezda, istraživači su zaključili da su titanosauri vjerojatno položili svoja jaja i potom ostavili bebe dinosaura da se brinu same o sebi nakon izlijeganja – iako je potrebno više podataka da bismo bili sigurni.

Jedno jaje posebno je zainteresiralo istraživače

Istraživači su otkrili prvi ikada primjer jajeta dinosaura ovum-in-ovo (jaje u jajetu). To je jaje važno zato što pokazuje reproduktivno ponašanje poput ptica i ukazuje da su, slično pticama, neki dinosauri možda polagali jaja uzastopno.

Oblici ovum-in-ovo javljaju se kod ptica kada se jaje ugradi u drugo jaje koje je još u procesu formiranja prije nego što ono bude položeno.

– Sekvencijalno polaganje je puštanje jaja jednog po jednog s određenim vremenskim razmakom između dva događaja polaganja. To se vidi kod ptica. Moderni gmazovi, na primjer kornjače i krokodili, s druge strane, polažu sva jaja zajedno kao leglo – rekao je jedan od istraživača, a objavio je portal Impuls.

Ovo je samo jedan u nizu dokaza koji ukazuju na to da su moderne ptice srodnici dinosaura.

Izvor: Avaz