U Hrvatskoj samo sjedeća mjesta u kafićima radi sprečavanja većeg okupljanja

0
13

 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako se obaveza sjedećih mjesta u kafićima, koji od srijede mogu ponovno nakon devet mjeseci raditi u zatvorenom prostoru, usmjerena na sprječavanje okupljanja većeg broja ljudi.

– Obaveza je da trebaju biti sjedeća mjesta. To ne znači da za šankom ne mogu biti sjedeća mjesta, ali mora biti osiguran razmak od 1,5 metra, osim za članove istog domaćinstva – pojasnio je Capak.

Rekao je kako se planira produljenje važenja covid potvrda na razdoblje duže od devet mjeseci, a intenzivno se razgovara o mogućnosti dovakcinisanja trećom dozom vakcina protiv covida, ponajprije kronično bolesnih i starijih osoba, o čemu će uskoro biti donesena odluka, prenosi Hina.

– Dobro bi bilo da dođe nova varijanta vakcina pa da onda sve dovakcinišemo s trećom dozom. Informaciju kad bi to moglo biti još uvijek nemamo ali imamo informaciju da će Pfizer vrlo skoro predati dokumentaciju za dovakcinisanje Evropskoj agenciji za lijekove. Vidjet ćemo kakvi su rezultati studija koje su proveli, pa ćemo znati više – kazao je.

 

izvor: avaz-ba