U Federaciji cijene goriva pale, hrane i dalje u porastu

Enorman rast cijena hrane tokom prošle godine opravdavao se rastom cijena goriva, koje je u jednom trenutku prešlo 3,50 KM po litri, piše Večernji list BiH.

Zahvaljujući stabilizaciji na svjetskom tržištu već neko vrijeme litra dizela u Bosni i Hercegovini kreće se oko 2,50 KM (a bila je i niža – 2,30 KM), međutim, cijene nekih namirnica i dalje rastu.

Kako građani preživljavaju

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, jedna od rijetkih namirnica koja je pojeftinila je ulje. U svibnju prošle godine litra ulja stajala je u prosjeku 5,70 KM, dok je u svibnju ove godine njegova cijena iznosila oko 3,30 KM. Većina ostalih osnovnih životnih namirnica skuplja je u odnosu na godinu prije. Tako je litra mlijeka u maju 2022. godine koštala 1,60 KM, dok je u istom mjesecu ove godine njezina cijena u prosjeku 2,30 KM. Mljekari su u više navrata upozorili kako je cijena otkupa mlijeka niska, odnosno da se kreće do 0,85 KM po litri, a za visoke cijene koje plaćaju krajnji kupci krive one koji ih formiraju. Jedna od namirnica čija je cijena prošle godine značajno porasla je kafa. Kilogram ovog stanovnicima Bosne i Hercegovine omiljenog napitka u maju prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio je 16,70 KM.

Za godinu dana cijena je nastavila rasti te je dosegnula 17,90 KM po kilogramu. Prema navedenim podacima, skuplja je i riža. Kilogram riže prošle godine dosegnuo je cijenu od 3,80 KM, dok je u svibnju ove godine ta cijena iznosila 4,40 KM. Više novca potrebno je izdvojiti i za šećer, koji je od cijene od 1,90 KM dosegnuo 2,30 KM za kilogram. Poskupile su i gotovo sve vrste mesa. Tako kilogram junetine košta 19,40 KM, a prošle godine mogao se kupiti za 17,90 KM. Ove godine značajno je više novca potrebno izdvojiti za voće i povrće. Naime, zbog klimatski nepovoljnih uvjeta tijekom proljeća velik broj usjeva i nasada je uništen.

Zanimljiva je situacija s krompirom, koji nikada nije imao cijenu kao ove godine. Naime, krompir je od 1,70 KM, koliko je koštao u maju prošle godine, dosegnuo cijenu 2,20 – 2,50 KM, koliko mu se kretala u maju ove godine. Inače, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za lipanj 2023. godine iznosi 2768,40 KM.

Konstantan rast

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za april 2023. iznosila je 1233 KM. Minimalna plaća, prema odluci Vlade Federacije BiH, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,54 posto.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,53 posto. Kako su naveli iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovnoškolca.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana – 43,51 posto, stanovanje i komunalne usluge – 14,18 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,15 posto, obrazovanje i kultura – 10,11 posto, odjeća i obuća – 10,84 posto, prijevoz – 4,99 posto te održavanje kućanstva – 7,22 posto. •

izvor: Vecernji list BiH

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print