U FBiH potvrđeno 124 novozaraženih koronavirusom

0
111

 

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 890 uzoraka, od kojih su 124 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registriovani su u Tuzlanskom (46), Zeničko-dobojskom (1), Hercegovačko-neretvanskom (6), Zapadno-hercegovačkom (1), Srednjobosanskom (11), Unsko-sanskom (6), Bosansko-podrinjskom (4), Posavskom (1) i Kantonu Sarajevo (48), saopšteno je u nedjelju iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

U FBiH do sada su testirana 67.634 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 3.641 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavila su se 1.463 pacijenta, od kojih se deset oporavilo u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.100 slučajeva oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 78 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja od posljedica zaraze koronavirusom, a radi se o ženskim osobama iz Goražda (1946.) i Kalesije (1946.).

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju građane na daljnji oprez i neophodnost pridržavanja mjera lične zaštite, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao dalji porast broja oboljelih.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te pravne i fizičke osobe. Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke.