U evropskom fudbalu više ništa neće biti isto

0
54

Potpredsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Viktor Montaljani (Victor Montagliani) rekao je da postoji mogućnost da sezone u evropskim državnim prvenstvima budu igrane unutar jedne kalendarske godine.

To je ideja o kojoj će se raspravljati, naročito zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Većina fudbalskih takmičenja širom svijeta je stopirana sredinom marta i veliko je pitanje da li će se prekinuta sezona uopće i odigrati do kraja.

Montaljani, bliski saradnik predsjednika FIFA-e Đanija Infantina (Gianni), kaže da bi se takav potez uklopio u planove FIFA-e koja će Svjetsko prvenstvo u Kataru održati u novembru i decembru 2022. godine.

Šefovi svjetskog fudbala kažu da će ova igra biti potpuno drugačija kada prođe pandemija i da bi trenutna situacija mogla biti šansa da se u potpunosti prekroji kalendar.

Montaljani, koji je i predsjednik CONCACAF-a (Fudbalska federacija za Sjevernu i Srednju Ameriku i Karibe) kaže da se u Americi sezona već igra unutar jedne godine.

  • Da li će sezona biti odigrana do kraja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Da li će sezona biti odigrana do krajaFOTO: ARHIV

– Možda je to solucija koja bi se mogla koristiti i u Evropi i u Africi. To treba razmatrati na državnom i kontinentalnom nivou – rekao je Montaljani.

Mnoge evropske lige, uključujući vodeće, kao što su Italija, Njemačka i Engleska, i dalje se nadaju da bi mogle završiti ovu sezonu, ali to bi moglo prolongirati start naredne.

I Evropska nogometna federacija (UEFA) želi privesti kraju svoja dva udarna takmičenja, Ligu prvaka i Evropsku ligu.

Ideju o sezoni u jednoj godini već je ranije iznio i bivši njemački fudbalski as Karl-Hajnc Rumenige (Karl-Heinz Rummenigge), dok je bio predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA).

– Bilo gdje, u Njemačkoj, Francuskoj ili Engleskoj, ljeto je najbolje vrijeme u godini. I mi tada ne igramo. U najdubljoj zimi, kada je hladno i pada snijeg, mi igramo u uvjetima koji su gotovo neprihvatljivi i za igrače i za gledaoce, to nije logično – rekao je svojevremeno Rumenige.