U Donjem Vakufu promovisan film “Pucanj u dušu”

Koordinacija bosnjačkih nevladinih organizacija u saradnji sa Travničkim muftijstvom organizovala je u petak, 22. januar 2016. godine u donjovakufskom Domu kulture promociju dokumentarnog filma pod nazivom “Pucanj u dušu”.

Film Pucanj u dušu je snimljen u produkciji Exitmedia iz Sanskog Mosta , a dio je kampanje “Filmom za ljudska prava”, koji zajednički organiziraju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe, s ciljem podizanja svijesti društva o posljedicama i poteškoćama žrtava, svjedoka i preživjelih seksualnog zlostavljanja i silovanja počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Domaćin projekcije filma u Donjem Vakufu bila je  Asocijacija za aktivno društvo AZAD, u čije ime se prisutnima obratio Ismail Elkaz.  Promociji filma u Donjem Vakufu bili su prisutni i o filmu govorili  režiser i producent Enes Hotić,  Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enlkava Srebrenice i Žepe , Sanita Bilanović, u ime Udruženja žrtava i svjedoka genocida i glavni  imam Medžlisa IZ Donji Vakuf,  Esad ef. Slipac.

“Ovaj film govori o ženi koja je iznijeli najveći teret, kako za vrijeme rata, tako i poslije rata. Jako je teško, još uvijek, boriti se za istinu, za pravdu, ali mi majke ne posustajemo, mi se borimo i svjedočimo. Rizik je govoriti,ali je grijeh šutiti.”- istakla je Munira Subašić, , predsjednica Udruženja Pokret majke enlkava Srebrenice i Žepe.

Prema riječima Sanite Bilanović iz  Udruženja žrtava i svjedoka genocida,  najmanje 61 dijete je rođeno kao plod ratnog silovanja u BiH. Većina te djece, danas odraslih ljudi, ne znaju pravu istinu o svom porijeklu.

Pred samu projekciju filma Pucanj u dušu prisutnima na promociji u Donjem Vakuf obratio se režiser iu producent filma Enes Hotić. “ Ja se želim zahvaliti Udruženju Pokret majke enlkava Srebrenice i Žepe i Udruženja žrtava i svjedoka genocida. “Pucanj u dušu” je zaista pucanj u dušu nas Bošnjaka, naše jedine domovine BiH i dušu svih onih koji ovu zemlju istinski vole. Ovaj film podsjeća nas na sve ono kroz šta smo kao narod prošli u proteklom ratu. On je pouka generacijama koje dolaze kako ne bi imali pomućenu sliku o nemilim događajima koji su obilježili ovaj proctor od 1992. do 1995. godine. “ – istakao je Enes Hotić, režiser i producent filma

Na zvaničnoj stranici Exitmedia, www.exitmediafilm.com,  dostupno je više  od 90 kratkometražnih filmova koji govore o pošasti današnjeg društva a najmjenjeni su uglavnom omladini. Exitmedia posvetila se i dokumentranom program, prvi dokumentarac koji su snimili posvećen je herojima bužimske brigade “ Istina o bužimskim vitezovima”.

t1’>

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print