U Donjem Vakufu organizovana projekcija filma “Zločin u Ahmićima”

0
65

U prepunoj sali zgrade Općine Donji Vakuf u utorak je organizovana projekcija filma “Zločin u Ahmićima” i predavanje muftije travničkog Ahmeda ef. Adilovića.

Pored projekcije filma i predavanja muftije travničkog, monodramu je izveo Mujo Trako a prisutnima su se obratili Esad ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf i Harun Rujanac, glavni urednik Nezavisnog informativnog portala Donji Vakuf Vijesti.

Kada govorimo o Ahmićima ne smijemo biti stidljivi, ne smijemo prešutiti stvari, moramo da dignemo svoj glas  i da damo svoju podršku žrtvama, da se nikada više ne ponovi pokolj kao što se desio  u Ahmićima. Obaveza je sviju nas da tražimo pravdu za žrtve, za one koji su na svojoj koži osjetili te gnusne zločine, za kojih nema opravdanja, prenosi dvvijesti.

Ukoliko se ne bude pričalo,pisalo i prenosile sa generacije na generaciju zaboravit će se.. Zaborav je grijeh, zaborav je saučešće u zločinu..

Moramo da na ovakav ili na slične načine pokažemo da nam je stalo i do onih koju su bili tu, pa ih sada nema, sjećamo ih se i dovimo za njih, i onih koji su tu sada, sa njima smo zajedno, stojimo uz njih u borbi protiv zaborava i u borbi za pravdu i naravno i onih koji će doći,  jer ne smijemo dopustiti da naša djecu sutra padnu u istu zamku.

Ne smijemo dozvoliti da nas „zmija ujeda dva puta iz iste rupe“

16. aprila 1993. godine u Ahmićima uništene su 152 kuće, ubijeno 116 ljudi, djece, staraca. U jedanaest porodica nema muške glave, trideset šest je udovica, četvorica samaca, 47 djece bez jednog ili oba roditelja. Ubijeno je osmero djece uzrasta do sedam godina. Ubijeno je još osmero maloljetnih dječaka i djevojčica. Trideset i devetero ubijenih imalo je više od pedeset godina.

Organizator programa bio je Nezavisni informativni portal Donji Vakuf Vijesti u saradnji sa  EPM MIZ Donji Vakuf.

 

 

foto:dvvijesti