U Donjem Vakufu održana projekcija filma “Zagonetka Alagić”

0
664

U okviru Programa obilježavanja 14. septembra Dana Općine Donji Vakuf večeras je u Velikoj sali JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf održana projekciju filma o generalu Mehmedu Alagiću, autora Avde Huseinovića.

Ovaj film je jedan u nizu dokumentaraca Avde Huseinovića koji tematiziraju agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Huseinović naglašava kako je film “Zagonetka Alagić” sniman oko tri godine i prikazan je s namjerom da se obilježi 20 godina od smrti generala Mehmeda Alagića.

Prije same projekcije Huseinović se obratio publici.

“Meni je veliko zadovoljstvo da koristimo obilježavanje jednog ovakvog datuma kao što je oslobađanje Donjeg Vakufa za prikazivanje ovog filma. Ako će se išta pamtiti decenijama poslije nas, to je čuveno javljanje generala Alagića u televizijski dnevnik televizije Bosne i Hercegovine kada najavljuje ulazak pripadnika 7. korpusa u Donji Vakuf.”

Huseinović se osvrnuo i na razlog zašto je baš pravio film o Mehmedu Alagiću.

“Naravno ono što je najvažnije jeste, da u ovoj formi obradimo lik i djelo jedne od najvažnijih historijskih ličnosti u našoj historiji. Međutim meni je Alagić bio zanimljiv i sa aspekta istraživača i autobiografa zbog cijele njegove biografije. Od rođenja i odrastanja u siromaštvu, zatim preko sudbinskog trenutka da je bolovao od žutice i nije mogao otići na takmičenje mladih matematičara u Sarajevu iako je bio veoma talentovan, do odlaska u vojnu školu. Sve je to jedan trenutak sudbine koji je odlučio da mi u historiji dobijemo jednog takvog vojskovođu”.