U Donjem Vakufu obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-ploču na mostu Alija Izetbegović u Donjem Vakufu, obilježena je 19. godišnjica od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika samostale BiH.

Cvijeće su položile odabrane delegacije Općine Donji Vakuf, te predstavnici Općinske organizacije SDA Donji Vakuf.

Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić je istakao kako se po 19. put prema odluci Općinskog vijeća obilježava godišnjica smrti prvog predsjednika samostalne Republike Bosne i Hercegovine. Taj događaj obilježava se polaganjem cvijeća na spomen-ploču na mostu u Donjem Vakufu koji nosi njegovo ime i učenjem Fatihe.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Hodžić je također naglasio koliko je značajno sve što je tokom svog života uradio prvi predsjednik samostalne BiH.

Svake godine obilježavamo dan smrti našeg predsjednika. Općinsko vijeće je donijelo odluku da je ovaj dan potrebno obilježiti i nadamo se da će generacije koje dolaze, budući sastavi općinskih vijeća, predsjedavajući i načelnici, nastaviti ovu tradiciju jer pored toga što ovaj most nosi ime prvog predsjednika, to je nešto što ne smijemo zaboraviti.

Alija Izetbegović je preminuo 19. oktobra 2003. Njegova dženaza je privukla oko 150.000 ljudi iz čitave Bosne i Hercegovine i inostranstva, a telegrami sačešća su pristigli iz oko 100 zemalja svijeta.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print