U Domu kulture održana promocija dokumentarnog filma “Vod-IDV”

Večeras je u Domu kulture održana promocija amaterskog dokumetarnog filma „Vod IDV“ čiji su autori učenici Mješovite srednje škole Samed Hadžić i Azra Opardija.

Autori su na početku pozdravili prisutne i zaželjeli im dobrodošlicu na promociju, te istakli kako su na ovaj način želljeli dati skromni doprinos obilježavanjau 21. oktobra Dana 770. Sbbr brigade.

„Mlađe generacije Donjovakufljana, nažalost vrlo malo poznaju događaje iz rata 92-95. Mali je broj onih koji znaju nešto o agresiji na BiH, hrabrom putu pripadnika Armije Republike BiH, a posebno naših boraca koji su u oslobodilačkom pohodu ka svome gradu, kao jedinica 7. Korpusa nosila epitet i Slavna.

Oni su bili “momci iz mahale”, bili su neustrašivi i hrabri….oni su mladost živjeli drugačije nego današnje generacije.

Pripadnici Izviđačko diverzantskog VOD-a 770 Sbbr, danas nakon toliko vremena pričaju svoju ratnu priču….Sjećaju se oni tih dana, hrabrosti, neustrašivosti, i sa jednim ciljem, a to je slobodan Donji Vakuf i naša BiH.

Upravo kroz ovaj film, želimo vam predstaviti život i podvige tih heroja našeg grada.“

Nakon projekcije su se još jednom kratko obratili prisutnima:

„Svaki pripadnik Armije RBiH, pa i 770 Sbbr imaju svoju priču. Znaju samo oni kako su živjeli rat sa puškom u ruci. Ovo je  jedan mali segment kojim želimo sačuvati od zaborava ratni put za nas najhrabrije brigade na svijetu….Donjovakufske 770 Sbbr.

Realizacija ovog filma ne bi bila moguća bez izuzetnog doprinosa članova Izviđačko-diverzantskog voda koje ste čuli i vidjeli u filmu.

Želim izraziti veliku zahvalnost Centru za kulturu i informisanje  Radija Donji Vakuf, koji su podržali ovaj projekt.“

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print