U dolini Neretve panično se traže berači mandarina: Nude prijevoz, a dnevnica je iznad prosjeka

“Tražim hitno berače mandarina. Dnevnica 300 kuna, (75 KM). Plaćam prijevoz”. Ovakve oglase svakodnevno nailazimo na društvenim mrežama na kojima vlasnici plantaža panično traže radnike za berbu mandarina.

O čemu se tu radi Slobodna Dalmacija pokušala je saznati od proizvođača mandarina, koji očito imaju problema sa pronalaskom radnika.

“Veliki” proizvođači sa kojima su razgovarali kažu da uglavnom imaju stalne berače, koji kod njih rade već godinama sezonske poslove. Kad se oberu mandarine sezonci ostaju na poljima, beru kelj, karfiol, u proljeće jagode, ljeti lubenice.

Međutim, probleme sa radnicima imaju oni manji proizvođači koji samo traže sezonske radnike za berbu mandarina i to povremeno kad im treba. Oni ne nude stalni niti dugotrajni angažman pa zato imaju i problem sa pronalaskom radnika koji radije idu kod onih koji im nude cjelogodišnje poslove.

Inače, ove jeseni na plantažama u dolini Neretve ubrati će se oko 35 hiljada tona mandarina. Na pojedinim lokacijama nedaleko od Ušća urod je zadovoljavajući ali ima i plantaža na kojima je urod prepolovljen. “Podbacile” su rane sorte što su vlasnici plantaža i predviđali. Trenutačno se mandarine prodaju po cijeni od 3.8 kuna (oko 1 KM) za kilogram prve klase. Proizvođači su generalno gledano zadovoljni, premda bi bilo bolje da se još barem koji dan zadržala cijena od 4.20 lipa. Naime, prve mandarine su se prodavale po cijeni od 5.00 kuna (1.26 KM), zatim je cijena pala na 4.20, da bi sada bila 3.80 kuna.

“Koliko će se i ova cijena zadržati neizvjesno je prognozirati. Još uvijek sam optimističan”, ističe proizvođač mandarina Niko Kapović.

Osim što je urod manji problem su sezoni berbe mandarina su i radnici kojih kronično nedostaje. Sve je manje sezonskih radnika iz BIH koji odlaze raditi u druge zemlje Europske unije. No, to nije samo problem doline Neretve već čitave Hrvatske -pojašnjava Kapović.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print