U Bugojnu sutra počinje 49. teatarski festival BiH Fedra

0
25

Amaterska pozorišta iz Banja Luke, Bugojna, Trebinja, Visokog, Laktaša i Živinica će u Bugojnu od 13. do 19. jula 2021. godine prikazati svoja ovogodišnja ostvarenja i takmičiti se na 49. Teatarskom festivalu BiH FEDRA!

U povodu predstavljanja programa 49. Teatarskog festivala, danas će u KSC-u u Bugojnu biti održana press konferencija za medije.

Teatarski festival BiH FEDRA je državni i najznačajniji festival amaterskih teatara u BiH, s ciljem da u domaćinskoj atmosferi omogući najboljim amaterskim teatrima iz BiH druženje u Bugojnu, afirmisanje svog stvaralaštva i razvijanje teatarskih vještina, te da im se stvore preduslovi za međunarodnu saradnju sa sličnim festivalima. Svake godine pruža presjek i domete teatarskog amaterizma u BiH kroz kvalitetan takmičarski i prateći program.

Ove godine je u takmičarskoj selekciji 7 predstava: MALI AGATON (DIS Pozorište mladih Banja Luka), SVI MOJI DIJELOVI (Pozorište mladih EKO ART Bugojno), SIROMAŠNI ROMEO (Kulturna scena Male Stvari Trebinje), NOĆ BOGOVA (Teatar Total Visoko), MILION I PO (Amaterski dramski studio Daske Laktaši), BOSANSKI ŠPIJUN (Gradsko pozorište Živinice) i KEROVI (Teatar Fedra Bugojno).

Također, ove godine će se realizovati dramske radionice koje će voditi glumica Slađana Zrnić. Na umjetničkoj prizmi festivala tradicionalno rade i učestvuju eminentni profesionalci domaće pozorišne scene. Selektor ovogodišnjeg festivala je Sead Đulić (režiser i dramski pedagog, Mostarski teatar mladih), a žiri čine: Slađana Zrnić (Narodno pozorište Republike Srpske), Dženita Imamović Omerović (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo) i Miro Barnjak (Hrvatsko narodno kazalište Mostar).

Na Festivalu je do sada izvedeno 550 predstava, učestvovalo više od 10.500 pozorišnih djelatnika iz BiH i okruženja i predstave posjetilo više od 160 hiljada gledalaca.

Kao i prethodne godine, obavezno je poštivanja svih epidemioloških mjera, kako bi Festival protekao u najboljem redu!