U Bosni danas susnježica i snijeg, u Hercegovini kiša

Zbog novih sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio naše zemlje, jutros se vozi po zasniježenom kolovozu.

Posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje, gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima i gdje na kolovozu ima oko 5 cm snijega i poledice.

Posebno skrećemo pažnju na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na šire područje Banja Luke, Prijedora, Bosanske Gradiške, Drvara, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa. U ovim krajevima na dionicama u višim predjelima obavezno je korištenje lanaca za teretna vozila.

Na autoputu A-1 Tarčin-Zenica saobraća se otežano zbog snijega na kolovozu. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije. Na jugu naše zemlje trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skrećemo pažnju i na učestale odrone. Magle ima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno izdvajamo dionicu Konjic-Salakovac, gdje je vidljivost jutros smanjena na oko 20 m. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.  Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Povodom praznika, pravoslavnog Božića, na području BiH večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

 

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Na  ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.  

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print