U Bosanskoj Gradišci proglašena epidemija “mišije groznice”

0
53

Na području Bosanske Gradiške proglašena je epidemija “mišije groznice”. Za sada je osam osoba zatražilo ljekarsku pomoć, a dvije imaju teže simptome, ove akutne virusne bolesti koja se manifestira vrućicom, krvarenjima i oštećenjem rada bubrega, a nerijetko zahtijeva i bolničko liječenje.

Prvi slučaj “mišije groznice” na području Bosanske Gradiške registrovan je prije mjesec dana, a u Domu zdravlja navode da su preduzete sve zakonom predviđene mjere i da se stanje prati. Obavlja se i izvanredna deratizacija na području Gornjih Podgradaca, Grbavaca i Turjaka, gdje su evidentirani slučajevi ‘mišije groznice’.

Epidemiolog Doma zdravlja Bosanska Gradiška Bogdan Milenković je rekao da će deratizacijom biti obuhvaćeno oko 1.000 domaćinstava.Građane su pozvali da primjene pojačane mjere higijene, posebno prostora gdje su boravili glodari te da peru i dezinfikuju povrće i voće…Ova zaraza, u narodu nazvana “mišija groznica” izvorno se naziva hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS).

Izazivaju je hantavirusi, a prenosi se s glodavaca na čovjeka. Iako se naziva “mišijom groznicom”, ovu bolest mogu izazvati i štakori te voluharice.