U BiH ove godine oduzet duhan vrijedan 1,5 miliona KM, građani pozvani da prijave nezakonite radnje

0
49
Kako je saopćeno iz ove institucije, prihodi od indirektnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj, 2019. godini UIO je prikupila gotovo osam mlijiradi KM prihoda od indirektnih porza.

“Svaki oblik nezakonite trgovine treba biti otkriven, prijavljen i sankcionisan. Pored činjenice da se nezakonitom trgovinom izbjegava plaćanje obaveza u skladu sa važećim propisima, stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreskim obveznicima koji posluju potpuno poštujući zakonske obaveze”, podsjetili su iz UIO.

Poseban naglasak dali su na prijavljivanje nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina.

“U posljednjih nekoliko godina, zbog značajnog povećanja poreskog opterećenja na duhan i cigarete, evidentiran je pad broja izdanih akciznih markica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u Bosni i Hercegovini, već je porasla vrijednost tzv. crnog tržišta. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine oduzeli su duhana i cigareta u vrijednosti većoj od 1,5 miliona KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini”, istakli su.

Napomenuli su da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna šta je sastav ovih proizvoda.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz UIO.