U BiH od jučer ušla 603 putnika

0
110

Federalni sanitarni inspektori su u posljednja 24 sata izdali 912 rješenja o kućnoj izolaciji odnosno zdravstvenom nadzoru od čega je veliki broj putnika, njih 603.

Od 912 rješenja koja su izdata na federalnim graničnim prelazima tokom proteklog dana 603 su izdata putnicima i oni su upućeni u kućnu izolaciju ukoliko im je prebivalište u FBiH. Nešto je manji broj vozača nego dan ranije, ali je nakon odobrenja Vijeća ministara BiH o prelasku radnika u poljoprivrednim pograničnim dijelovima povećana sa tri (prekjučer) na 101, prekograničnih radnika bilo je 43.

Najviše putnika je ušlo na GP Orašje (295) i GP Velika Kladuša (122), a najviše robe kao i prezhodnih dana transportovano je preko prelaza Bosanski Šamac.

“Zaključno s danom 30.4.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 30.725 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana”, rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Izrečene mjere su istekle za 25.459 osoba kojima su federalni sanitarni isnpektori ranije izrekli kućnu izolaciju.

Govoreći o kontroli proizvoda i usluga u prodajnim objektima u FBiH, Ajdinović je kazao da je tim Federalnog tržišnog inspektorata podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 12.700KM.