U bh. šumama žive 3 velike zvijeri, ovo je zadnja šansa da ih sačuvamo

0
78

Na cjelokupnom području Bosne i Hercegovine, osim sjevernih dijelova prema Savivuk je prisutan stalno ili povremeno u manjem ili većem broju.

Precizni podaci o rasprostranjenju vukova u BiH nikada nisu izvedeni na bazi ozbiljnih naučnih istraživanja.

Prema nekim podacima iz vremena austrougarske uprave, vuk je u Bosni i Hercegovini naseljavao cjelokupno područje osim užeg dijela uz rijeku Savu (Bosanski Brod i Bosanski Šamac).

Vukovi - undefined
Foto: EPA-EFE: Vukovi

Sistem ugrožava i životinje

Profesor s Poljoprivrednog fakulteta doc. dr. Vedad Škapur smatra da je Bosna i Hercegovina jedan od rijetkih zemalja u Europi koja se još može pohvaliti biodiverzitetom koji imamo u svojoj prirodi.

On ističe u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da u našim šumama žive tri velike zvijeri – medvjedi, vukovi i risovi.

Vedad Škapur - undefined
Foto: Privatni album: Vedad Škapur

Nažalost, kao i sve drugo i šume i životinje su ugrožene zbog komplikovanosti sistema, isprepletenosti nadležnosti, tvrdi Skapur.

“Nemamo plan upravljanja ni vukom, ni medvjedom, ni risom. Jednostavno uništavamo šume i dragulje kojima bi se trebalo dičiti. Pošto nema plana upravljanja, u jednom trenutku možemo pomisliti da su životinje nama teret, što nisu naravno. Uvijek napominjem da bi se pola Europe dičilo sa biodiverzitetom koji mi imamo, jer oni pokušavaju da nasele svoje šume”, kazao je Škapur.

On ističe da su inicijative predate, obećanja data, ali se još ništa nije napravilo.

Medvjed - undefined
Foto: Wikipedia: Medvjed

“Nažalost, broj divljih zvijeri još nije poznat, zbog nebrige i nerada. Mi bi trebali izvršiti prebrojavanje, trenutno kod nas su recimo vukovi u broju koji je dovoljan da ne kažemo da su pred izumiranjem, ali ako ne budemo upravljali vukom kako je adekvatno, onda možemo doći u situaciju da nemamo tih krovnih vrsta.

Potrebno je napomenuti, da kada recimo imate vuka kao krupnu zvijer u šumi, to znači da imate sjajan biodiverzitet, to je trenutno stanje na terenu”, rekao je Škapur.

 

izvor: radiosarajevo.ba