U 2013. godini povećan izvoz za 5,03 posto

0
57

 

Najveći izvoz u 2013. godini ostvaren je na tržištu Njemačke i to u iznosu od 1,35 milijardi KM, kazao je danas na godišnjoj konferenciji za novinare direktor Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) Ahmet Egrlić.

“VTK BiH je tokom prošle godine primila mnoge strane privredne delegacije, poput Katara, Tajlanda, Italije, Kurdistana, Slovenije, Libije, Njemačke”, kazao je Egrlić, te je učestvovala u brojnim političko privrednim delegacijama u Indiji, Azerbejdžanu, Rusiji, Sloveniji i drugim zemljama.

Uspješno su organizovana i učešća na privrednim sajmovima širom Evropske unije, te državama regiona.

“Najveći izvoz u 2013. godini ostvaren je na tržištima Njemačke u iznosu od 1,35 milijardi KM, Hrvatske 1,22 milijarde KM, Italije 1,01 milijarde KM. Najveći uvoz bio je iz Hrvatske i to 2,69 milijardi KM, Srbije 1,80 milijardi KM, Njemačke 1,45 milijardi KM. Najznačajnija promjena je povećanje učešća tržišta Evropske unije na 73 posto ukupnog izvoza i 68 posto ukupnog uvoza i smanjenje istog učešća CEFTA 2006 na 17 posto ukupnog uvoza i 14 posto ukupnog izvoza, uzrokovana ulaskom Hrvatske u EU”, pojasnio je Egrlić.

Najveće povećanje u izvozu prošle godine ostvareno je u izvozu električne energije i to 214,3 posto, istakao je Egrlić, dodavši da je ovaj rezultat najviše doprinio ukupnom poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene u 2013. godini.

On je istakao kako je tokom 2013. godine došlo do poboljšanja vanjskotrgovinske razmjene u odnosu na 2012. godinu, jer je izvoz povećan za 5,03 posto, uvoz smanjen za 0,56 posto, dok je deficit manji za 7,34 posto.

“Da bi privreda BiH bila predstavljena na što kvalitetniji način, i u 2014. godini VTK BiH će se pojaviti na nekoliko sajmova”, rekao je v.d. generalnog sekretara VTK BiH Zdravko Marinković.

Da bi bilo moguće ostvariti saradnju sa stranim kompanijama, Marinković je istakao kako se treba postarati da u BiH privreda bude “pozicionirana na pravi način”.

 “Neki od ciljeva za 2014. godinu sa aspekta izvozne politike biće podizanje svijesti u inostranstvu o potencijalima BiH i proizvodnim mogućnostima, povećanje broja kompanija na domaćem planu koje su izvozno sposobne, poboljšanje sposobnosti izvoznih kompanija u inostranstvu, te poboljšanje javno privatne infrastrukture i podrške izvozu”, poručio je Marinković.

 

/izvor:klix.ba/