TUŽILAŠTVO SBK / Optužen Adis Pokvić, tvorac uvredljivih grafita

0
142

 

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona optužilo je Adisa Pokvića da je javno izazvao narodnosnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Optužnicu je u cijelosti potvrdio Općinski sud u Bugojnu, saopćeno je danas iz Tužilaštva SBK.

Optužnicom se Pokviću stavlja na teret da je 5. avgusta 2019. godine u ranim jutarnjim satima u mjestu Krupa bb, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, na vozilu vlasništvo A.P. ispisao crnom bojom simbol “kukastog križa na vozačevim vratim i na vjetrobranskom staklu, te na poklopcu motora ispisao natpis “BALIJE“.

Zatim je na vozilu vlasništvo P. S. na vratima vozača i zadnjim lijevim vratima napisao „USKOPLJE, BALIJE“ i crnom bojom simbol križa, dok je na poklopcu motora navedenog vozila ispisao „NOŽ ŽICA SREBRENICA i cnom bojom simbol kukastog križa. Potom je na trotoaru ispred kuće vlasištvo M. P. ispisao simbol kukastog križa i ispod toga velikim štampanim slovima crne boje natpis „BALIJE“, te je na zidu pomoćnog objekta- garaže vlasništvo P. A. u sklopu koje se nalazi komora za farbanje ispisao „NEĆE BALIJA OSTAT USKOPLJE“ i crnom bojom simbol križa, navodi se u optužnici.

Također je na svom  automobilu BMW, sive boje, duž cijele desne strane vozila (prednja desna i zadnja desna vrata) ispisao „USKOPLJE BALIJE “ kao i crnom bojom simbol križa dok je iznad zadnjeg desnog pneumatika navedenog vozila ispisao „BALIJE“. Na Golfu 4 vlasništvo  P. A., četkom za farbanje na zadnjem vjetrobanskom staklu i na staklu prednjih lijevih napisao  je simbol kukastog križa a na staklu zadnjih lijevih vrata velikim natpis „USKOPLJE“.

Za pomenuta krivična djela propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Pokvić je odmah nakon incidenta dao i izjavu za medije i tada je osudio taj, kako ga je nazvao “kukavički čin”.

Brzom reakcijom policije ustanovljeno je da je on pisao grafite.

Nakon ispitivanja pušten je na slobodu, a pojedini mediji su naveli da je otišao u Austriju.

Dnevni avaz