Turski ministar Cavusoglu danas sa bh. zvaničnicima

0
17
Sarajevo, BiH - 4. maj 2021: Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu doputovao je u dvodnevnu posjetu u Bosnu i Hercegovinu, koju je započeo obilaskom Šehidskog mezarja na Kovačima. Šef turske diplomacije Cavusoglu je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću. U pratnji Cavusoglua bili su ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, kao i brojna turska delegacija. Cavusoglu je potom prošetao Baščaršijom i obišao harem Gazi Husrev-begove džamije. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu doputovao je jučer u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a danas će se sastati sa bh. zvaničnicima. Cavusoglu će prvi sastanak održati sa ministricom vanjskih polsova BiH Biserom Turković.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova Repubike Turske, Cavusoglu i Turković će razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa kako bi dalje unaprijedili saradnju u oblastima od zajedničkog interesa i razmijenili mišljenja o tekućim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Cavusoglu će se sastati i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kao i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prije dolaska u Sarajevo, ministar vanjskih poslova Turske je boravio u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

izvor: bhrt.ba