Turizam u Turskoj živi uprkos koronavirusu

0
55

Globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa pogodila je i Tursku, posebno turistički sektor. Ipak turizam nije zaustavljen što potvrđuje situacija u Istanbulu, jednom od najmnogoljudniji gradova na svijetu.

Stotine aviona svakodnevno slijeću na sva tri istanbulska aerodroma iz brojnih svjetskih gradova, grupe turista iz mnogih zemalja strpljivo u redovima, uz poštivanje epidemiološke situacije, čekaju pred nekom od impozantnih kulturno-istorijskih građevina, koje svjedoče o burnoj prošlosti ove zemlje, a istovremeno brodske ture grupa turista cijeli dan kruže Bosforom. Naravno, znatno rijeđe, nego prije izbijanje pandemije Covid-19.U to se uvjerila i grupa predstavnika medija iz Bosne i Hercegovine, koja na poziv i u organizaciji Turske agencije za promociju i razvoj turizma boravi u Istanbulu.

Epidemiološka situacija u Turskoj je složena kao i u zemljama širom svijeta. Prema posljednjim službenim podacima, koje prenose turski mediji, u četvrtak je za 24 sata obavljeno testiranje 187.518 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 32.381 osobe.Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je još 187 osoba, a ukupno je do sada u ovoj zemlji od posljedica koronavirusa umrlo 14.316 osoba. Ujedno, od bolesti se oporavilo 4.190 osoba, čime je ukupan broj oporavljenih povećan na 418.331.

Početkom ove sedmice, zbog pogoršane situacije, kako bi pojačale mjere protiv drugog vala pandemije COVID-19, vlasti su uvele nova ograničenja, uključujući policijski sat za radne dane i vikend. Također, svim mlađima od 20 godina, kao i starijima od 65 zabranjeno je korištenje javnog prijevoza.

  • Stotine aviona svakodnevno slijeću na sva tri istanbulska aerodroma

    Stotine aviona svakodnevno slijeću na sva tri istanbulska aerodroma

    FOTO: FENA


Treba istaknuti kako se ove mjere odnose samo na domaće stanovništvo, odnosno strancima i turistima tokom 24 sata nije ograničeno kretanje. Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, restorani rade ograničeno sa mogućnošću dostave, trgovačke i druge radnje su također otvorene. Većina hotela je otvorena i pruža usluge ograničenom broju gostiju, uz striktno poštivanje svih epidemioloških mjera.

Tokom dana na ulicama je primjetan i veliki broj ljudi, posebno mladih. Turci su tradicionalno gostoljubivi i veoma susretljivi, otvoreni za dijalog kako bi pružili strancima eventualnu pomoć i informaciju. I pored krize, među stanovnicima je primjetan optimizam.

Turske vlasti su još sredinom godine održale konsultacije sa predstavnicima država iz kojih kojih najviše dolazi turista u Tursku kako bi pomogle turistima i turističkom sektoru u sklopu prakse održavanja “sigurnog turizma” te uvođenju mjera za turiste od aviona do aerdoroma, i od vozila za transfer putnika do hotela kako bi se osigurala njihova zaštiti.

  • Epidemiološka situacija u Turskoj je složena kao i u zemljama širom svijeta

    Epidemiološka situacija u Turskoj je složena kao i u zemljama širom svijeta

    FOTO: FENA


U vrijeme pandemije od 1. jula je pripremljen i poseban paket osiguranja, koji obuhvata i COVID-19, za sve strane državljane, kako bi se eventualno pokrili troškovi njihova boravka, odnosno liječenja u slučaju zaraze.

Turska je prva zemlja u Evropi koja je napravila sistem certificiranja sigurnog turizma. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, a uz koordinaciju s realnim sektorom, “certificiranje sigurnog turizma” ima za cilj obuhvatiti sigurnosne mjere od prijevoza do boravka, od radnika pa do gostiju.Sve dodatne informacije o tom certificiranju moguće je pronaći na web adresi Agencije za promociju i razvoj turskog turizma: www.tga.gov.tr

Agencija ima za cilj promociju, razvoj, otkrivanje materijalnih i nematerijalnih prirodnih, kulturoloških i historijskih bogatstava, kao i poboljšanje kvaliteta u sektoru pružanja usluga. U okviru strategije i politike, određene od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, agencija vrši aktivnosti promocije, razvoja te otkrivanja novih turističkih atrakcija.

Avaz/FENA