Turizam na Vlašiću spasili-domaći gosti

0
46

Uprkos pandemiji i svim poteškoćama, zimska sezona na Vlašiću bila je vrlo dobra. Iz kantonalne Turstičke zajednice, kažu, spasili su je domaći gosti i covid protokoli.

Upravo minulu zimsku sezonu na Vlašiću su spasili domaći gosti i covid protokol. Prva pandemijska zimska sezona na ovoj planini, na kraju je ocijenjena čak kao vrlo dobra.

MIROSLAV MATOŠEVIĆ, direktor Turističke zajednice SBK

Možemo reći da smo izuzetno zadovoljni samo zimskom turističkom sezonom, brojem posjetitelja, ali i brojem ostvarenih noćenja na samom području planine Vlašić. Mogu reći da smo poprilično zadovoljni minimalnim brojem, zaista se govori o nekoliko gostiju kojima je nakon testiranja pokazano da su pozitivni na covid 19.

Zadovoljni su bili i hotelijeri i ugostitelji.

MAJA POPOVIĆ, Hotel “Blanca”

Ono što je definitivno ispunilo sezonu jesu naši domaći turisti te se jednako nadamo dobroj posjećenosti tijekom ljetnog perioda

MELISA BALHODŽIĆ, Hotel “Monogram”

Najveći broj posjetioca je bio iz gradova Tuzle, Sarajeva Banja Luke, ali bilo je tu i drugih.

S obzirom na to da je turistička međusezona, ali i da je danima loše vrijeme, na Vlašiću nismo zatekli turiste. Gosti iz nekoliko popunjenih soba u hotelima već su se razišli. No, to nikako ne znači da planovi za proljetnu i ljetnu sezonu nisu optimistični. Kao i godinama prije, spremno je nekoliko manifestacija i pregršt aktivnosti za goste, ukoliko njihovo održavanje pandemija dozvoli. Unatoč pandemiji ne manjka najava dolazaka turista.

MIROSLAV MATOŠEVIĆ, direktor Turističke zajednice SBK

Imamo dosta najava iz tržišta sa arapskog poluotoka, znači zaista postoji jedan veliki interes, sada sve ovisi od države BiH, da li ćemo mi moći osigurati dotok tih gostiju.

A neometan dotok gostiju i bolju pandemijsku situaciju bi trebala osigurati državna vlast, prije svega ubrzanim cijepljenjem što većeg broja stanovnika, pa i onih uposlenih u turističkoj oblasti. U svakom slučaju, turistički djelatnici su spremni za novu sezonu i nove goste.

izvor: bhrt.ba