Tuka, Alić i Mešić u subotu i nedjelju se takmiče za učešće u finalu

Na Svjetskom prvenstvu u atletici, koje se održava u Pekingu, od 22. do 30. augusta nastupiti će trojica atletičara Bosne i Hercegovine, atletičar s najboljim ovogodišnjim rezultatom na 800 metara Amel Tuka i bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić. 

Amel Tuka će nastupiti prvi u subotu, 22. augusta, u kvalifikacijama koje počinju rano ujutro po bh. vremenu, u 05.50 sati, polufinale na 800 metara je planirano u nedjelju, 23. augusta, u 14.15 sati po bh. vremenskoj zoni. U slučaju plasmana u finalnu utrku Amel Tuka će nastupiti u utorak, 25.augusta, a start trke je predviđen u 14 sati i 55 minuta.

Najbolji rezultat na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima ima Billy Koncelah sa 1:43.06 i ostvaren je 1987. godine u Rimu, dok je svjetski rekord 1:40,91 i postigao ga je 2012. godine David Lekuta Rudisha. Bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić će prvi nastup na ovom Svjetskom prvenstvu imati u nedjelju na kvalifikacijama za finale, koje počinju u četiri sata ujutro po našem vremenu. Zanimljivo je da će finalno takmičenje u bacanju kugle biti istog dana 13.30 sati po našem vremenu. Trenutno najbolji rezultat iznosi 23.12 metara i u vlasništvu je Amerikanca Randyja Barnesa.

 

Prava za televizijski prijenos Svjetskog prvenstva u atletici iz Pekinga, za područje Bosne i Hercegovine otkupila je televizija FACE.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print