12.6 C
Donji Vakuf
Nedjelja, Maj 26, 2024
Naslovnica Vijesti Magazin Trovanje vitaminima može biti vrlo opasno, na šta trebate obratiti pažnju

Trovanje vitaminima može biti vrlo opasno, na šta trebate obratiti pažnju

0
70

Više manje svi neprestano slušamo kako su vitamini dobra stvar, no u kojoj količini? 

Ovisi, naravno, od osobe do osobe. Dok neki dobivaju dovoljno hranjivih tvari iz raznolike prehrane, ima onih kojima je manjak vitamina ozbiljan i moraju koristiti dodatke.

No, stručnjaci upozoravaju da postoje negativne posljedice ako uzimamo vitamine bez plana i programa. Ako smatrate da vam je možda potreban nadomjestak, svakako se prvo savjetujte s porodičnim liječnikom.

Šta treba znati prije uzimanja vitamina?

Liječnica dr. Bayo Curry-Winchell ističe da je najvažnije o svemu prvo porazgovarati s porodičnim liječnikom.

– Mit je da vitamini ne mogu naškoditi. Naravno da mogu ako se uzimaju u prevelikim količinama, u kombinaciji s nekim lijekovima ili uz neka kronična zdravstvena stanja. Zato, budite pažljivi – ističe.

Zašto previše vitamina može biti nezdravo?

Naše tijelo iz svakodnevne prehrane dobiva vitamine A, C, D, E i K. Osim toga, naše tijelo samo proizvodi vitamine D i K. Stoga, dodatne doze kod nekih mogu izazvati zdravstvene komplikacije.

Predoziranje je moguće

Vjerovali ili ne, i vitaminima se čovjek može predozirati. Kad je u pitanju vitamin D, na stranici Klinike Mayo napominje se:

– Trovanje vitaminom D, poznato i pod nazivom hipervitaminoza D, rijetko je, ali se radi o ozbiljnom stanju koje je posljedica pretjerane koncentracije tog vitamina u tijelu. Uzrok su najčešće dodaci prehrani, a ne prehrana ili izloženost suncu. Događa se zato što ljudsko tijelo regulira količinu vitamina D koje dobije izloženoću suncu ili iz hrane.

Glavna posljedica trovanja vitaminom D je nakupljanje kalcija u krvi (hiperkalcijemija) što može uzrokovati mučninu i povraćanje, slabost i često mokrenje. Sve to može uzrokovati i bolove u kostima te probleme s bubrezima.

Također, treba imati na umu da i na deklaraciji preparata može biti pogrešnih informacija ili pretjerano naglašenog učinka.

Vitamin A

Previše vitamina A povezuje se s mučninom, promjenom u oštrini vida, glavoboljom i teškoćama s koordinacijom. Velike količine vitamina A u trudnoći mogu uzrokovati fizičke mane ploda ili imati kontraindikacije s nekim lijekovima.

Vitamin C

Vitamin C je doista dostupan u mnogim svakodnevnim namirnicama. I premda se vitamin C čisti iz organizma, kod prevelike količine može doći do glavobolje, povraćanja i grčeva u želucu, piše EatThis.

Izvor: N1