Trideseta godišnjica miniranja mosta u Donjem Vakufu

0
386

U skladu sa Odlukom o praznicima i značajnim datumima koji se obilježavaju u organizaciji Općine Donji Vakuf, i ove godine bit će obilježen  30. aprila Dan rušenja mosta u Donjem Vakufu.

Polaganjem cvijeća na spomen – ploču na mostu „Alija Izetbegović“ i simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Vrbas u ponedjeljak 30.aprila, od 17 sati, odat će se počast prvim civilnim žrtvama rata poginulim prilikom rušenja mosta, ali i svim civilnim žrtvama nastradalim u proteklom ratu.

 

Polovinom februara 1992. godine, Srpska demokratska stranka proglašava “srpsku opštinu” Donji Vakuf u kojoj srpsko stanovništvo čini 39%, a Bošnjaci 55%. Kasnije je opština dobila naziv Srbobran. U periodu februar – april 1992. godine, pripadnici srpskih oružanih formacija otvaranjem vatre, šire strah kod bošnjačkog stanovništva. Vrše se hapšenja Bošnjaka i Hrvata, te odvođenje u motelu “Semešnica”, gdje se fizički maltretiraju i zlostavljaju.

Srpska snaga (vojska i milicija) postavljaju punktove na prevoju Komar i kod benzinske pumpe na izlazu iz Donjeg Vakufa prema Bugojnu, gdje vrše pretres i maltretiranje bošnjačkog stanovništva.

Vrhunac tih aktivnosti dogodio se 30. aprila 1992. godine kada je miniran most preko rijeke Vrbas u samom centru Donjeg Vakufa, gdje je ubijeno nekoliko ljudi i pričinjena velika materijalna šteta na širem prostoru grada.

U eksploziji gradskog mosta pale su prve žrtve agresije na našu zemlju u Donjem Vakufu. Život je tada izgubilo i dvoje devetogodišnjaka, Alen Kačar i Narcis Mlinarević, te Safet Čavak, Miodrag Marjanac i Enver Kulašin Cikota.

 

(Dio teksta iz knjige Donji Vakuf u prostoru i vremenu, autora Mule Hadžića)