U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari.
Ovo su najčešće greške zbog čega se to dešava:
Nepravilno sterilisane tegle
Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu ostati bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji će dovesti do fermentacije voća i povrća.
Kako biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je sterilizaciju izvesti pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poredajte u pleh i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni Celzijusa na 15-20 minuta.
Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao zrak.
Upotreba prezrelog voća i povrća
Prezrelo voće i povrće će se puno brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Iako većina misli da će zbog zrelijih plodova zimnica biti slađa i ukusnija, to je velika greška.
Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju na skoro propadanje.
Loše mjesto za čuvanje
Kako bi zminica dugo trajala mora se čuvati na mjestu gdje nema promahe, vlage, toplote i da nije derektno izložena sunčevoj svjetlosti.
Sve su to faktori koji utječu na ubrzanu fermenatciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.
Izvor: Faktor