Trend odlaska mladih iz Unsko-sanskog kantona je na vrhuncu

0
137
OSIJEK, 01. 04. 2014, AUTOBUSNI KOLODVOR OSIJEK. PUN AUTOBUS ZA NJEMAÈKU. LJUDI BJEŽE IZ HRVATSKE ... snimio GOJKO MITIÆ

U posljednje dvije godine samo na području Unsko-sanskog kantona, 28.387 građana je napustilo, ili je u procesu napuštanja države. Ministarstvo-unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona u 2017. izdalo je 15.921 uvjerenje o nekažnjavanju. Čak 13.538 ih je bilo u svrhu zapošljavanja izvan Bosne i Hercegovine. U 2018. broj uvjerenja raste na 16.668, većina, 14. 849 zatražena radi zapošljavanja u inozemstvu.

Najkritičnija područja u 2018. su:

Bihać – 4.485;

Cazin – 3.074;

Velika Kladuša – 2.867;

Bosanska Krupa – 1.627.

Trend odlaska nije zaobišao ni druge kantone, jednako kao i Republiku Srpsku. Odlaze cijele obitelji. Što dalje od konstantne političke krize – tamo gdje se radi cijeni neusporedivo više nego ovdje.

To je pitanje koje će da tišti vjerovatno sve dane i ove 2019. godine i to jeste pitanje naše budućnosti to znači koliko možemo otvoriti vrata, koliko možemo ubijediti mlade ljude, mlade stručnjake pa ako hoćete i ljude od zanata, ono što mi kažemo, od ruku, da ostaju u svojoj zemlji. Ništa ne obećava sa zadnjim danima 2018. da će 2019. biti drugačija,upozorio je Dario Mustafić, redatelj.

Od 2013. do danas, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine posreduje u zapošljavanju bosanskohercegovačkih građana u Sloveniji, te za osobe sa srednjom medicinskom školom koje idu raditi kao njegovatelji u Njemačkoj.

Evo statistike u proteklom periodu:

U Sloveniji je u 2017. godini posredovano u zapošljavanju 9.923 radnika, dok je u 2018. godini, do 31. listopada 2018., taj broj iznosio 13.198 radnika.

U 2017. i 2018. godini po broju oglasa na prvom mjestu su varioci sa 23 posto, zatim vozači sa 22,8 posto, zidari 6,5 posto, bravari četiri posto, te ostali radnici u građevinskom sektoru.

U Njemačkoj je u 2017. godini posredovano za 851 radnika, a do 10. prosinca 2018. godine taj broj iznosio je 963 radnika.

Na udaru Zapadnih zemalja su posebno medicinari. Domaći liječnici odlaze, a strani ne dolaze. Kako zadržati stručne kadrove pokušat će odgonetnuti uskoro i sudionici Internacionalnog kongresa studenata medicine.

Moramo pokušati nekim sustavom rada dovesti Europu i ući u sustav fondova Europske unije. Tada ćemo imati prilike jednake u Bosni i Hercegovini, kao što bi imali u Europskoj uniji. Kroz studij Medicine mi smo imali mnoge profesore koji su pokušavali nama tijekom studija da usade odgovornost prema svom gradu i državi, mislim da su u tome u velikom broju slučajeva uspjeli i mislim da kada bi se ovdje samo pružila prilika medicinskom osoblju, mladim liječnicima da rade, njihov prvi, plan A ne bi bio da odlaze, smatra Emir Sokolović, predsjednik Orgnaizacionog odbora ‘SaMED-a 2019’.

Politički službenici nerijetko se u izjavama, govorima, osvrću na ovaj negativan trend, kao ključni državni problem. No, osim zabirnutosti – ne ide se korak dalje ka uspostavljanju adekvatnog sustava, strategije za ostanaka, olakšica za mlade, za obitelji. Daju se tek nova, stara obećanja.

Njemačka trenutno ima otvoren natječaj za prijem milijun radnika, mladi s prostora cijelog Balkana su se pokrenuli i nema čarobnog štapića koji može preko noći riješiti ovaj problem, samo uporan rad i odgovoran odnos mogu usporiti a zatim i zaustaviti trend odlaska mladih, mir, stabilnost, sigurnost, jačanje gospodarstva, masovna izgradnja, posebni programi za mlade onako kako je to sadržano u Programu koji Stranka demokratske akcije nudi, obećao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

No, ništa što se ovdje nudi evidentno se ne može usporediti s onim što pružaju razvijene Zapadne zemlje. Stoga ne čudi da je 2018. godina bila najbolja za njemačko tržište rada od ponovnog ujedinjenja zemlje.

izvor: drukciji.ba