Treba li ruke prati vrućom ili hladnom vodom

0
196

 

Je li vruća voda jedini način da budemo sigurni da smo očistili sve bakterije, viruse i nečistoće s ruku? Prema riječima Američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), najbolji je način za pranje ruku dobar sapun i čista voda. Temperatura vode, čini se, nije važna.

Oštetit će kožu

Stručnjaci se slažu da pranje ruku u vrućoj vodi može samo naštetiti koži. Godinama se vjerovalo da će topla voda ubiti više štetnih stvari na rukama od hladne te tako smanjiti rizik za širenjem zaraze.

Učestalo pranje ruku u jako toploj vodi, dakle, oštetit će kožu pa možete osjetiti peckanje, svrbež ili slične iritacije. Zašto? Zato što voda visoke temperature uništava prirodna ulja na koži koja djeluju kao barijera od štetnih vanjskih faktora, a ako imate kožne probleme, morate je uvijek izbjegavati.

  • Ne zaboravite oprati cijele ruke pa i područja između prstiju te nokta - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Ne zaboravite oprati cijele ruke pa i područja između prstiju te noktaFOTO: ILUSTRACIJA

Studija objavljena u magazinu “Food Service Today” bavila se pitanjem koliko je vruća voda potrebna za dobru higijenu. Tom su prilikom na ruke ispitanika stavili E-coli, zloglasnu bakteriju, te mjerili koliko ruka ostaje čista nakon pranja u vrućoj vodi. Na kraju se istraživanja utvrdilo kako nema pretjerane razlike u pranju vrućom ili hladnom vodom, pa iz tog razloga CDC savjetuje da sami odredite temperaturu vode koja vam odgovara bilo da je hladna ili topla.

Zgodno je spomenuti da prema ovoj studiji čak 70 posto Amerikanaca vjeruje kako vruća voda ubija bakterije i viruse. Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Pravilno pranje

 CDC stoga nudi jasne savjete kako se ruke pravilno peru:

1. Koristite čistu vodu iz česme i sapun.

2. Ne zaboravite oprati cijele ruke pa i područja između prstiju te nokta.

3. Perite ih barem 20 sekundi.

4. Dobro isperite te obrišite suhim i čistim ručnikom.