Trčanje zimi, što da ne: Pročitajte savjete za uspješan zimski trening

0
65
trcanje snijeg
 
Šta raditi zimi, kako ipak nastaviti s treninzima i za njih se adekvatno obući? To pitanje smo postavili unutar rekreativne trkačke zajednice, a odgovor nam je ponudila Jelena Hadžiosmanović, trenerica u sarajevskoj Školi trčanja Klix koja željno iščekuje 6. generaciju školaraca s dolaskom proljeća. 

“Zima je obično period koji mnogi trkači iskoriste za odmor nakon za većinu najaktivnije jesenje sezone. To je dobra prilika da se saniraju sve ozbiljnije ili mini povrede, adekvantno odmori, a zatim u jednom periodu ponešto više radi na snazi i brzini, bar kada su dugoprugaši u pitanju”, kaže nam Jelena.

Dodaje da je zimski period izazovan i zato što su dani puno kraći i većina nas ustaje, a i završava s poslom kada je vani mrak i kada tijelo već prirodno usporava svoje funkcije i teže ga je nagovoriti na trening.

“Hladnoća je često drugi otežavajući faktor, kao i led i snijeg – nekima je teško zamisliti da po takvom vremenu rade išta drugo osim da uživaju u toplom. Međutim, sve je stvar volje i unutrašnje motivacije. Ako vam je dovoljno stalo do sebe, svog zdravlja ili planova za proljetne trke, naći ćete način da se nagovorite i jednostavno isključite sve te naoko negativne faktore. Za mene je jedini zaista težak problem veliko zagađenje i loš kvalitet zraka u većini gradova u BiH u zimskom periodu, kada bi zbog zdravlja zaista svi trebali izbjegavati trčanje vani. Tada treba pribjeći alternativama u obliku trčanja na traci ili, ako ste u mogućnosti, otići na planine, a uvijek se to vrijeme može iskoristiti i za neku vrstu drugih treninga kao što su treninzi snage koji vam u kasnijim fazama mogu odlično poslužiti da biste se što bolje sačuvali od povreda”, ističe Hadžiosmanović.