TRAVNIK / Položaj žena u bh. društvu i umjetnosti

0
89

Jučer je u Centru za kulturu općine Travnik, u sklopu kulturne manifestacije Andrićevi dani 2020. održana tribina”Položaj žena u bh. društvu i umjetnosti: Razgovor s pjesnikinjama” koju je organiziralo Udruženje za kulturu Kontrastu saradnji sa JU Gradska biblioteka Travnik. O ovoj temi govorile su tri pjesnikinje dr. sc. Melida Travančić, mr. UmihanaKrličević Omerović i mr. Emina Selimović, piše portal Travnik.ba

TRAVNIK / Položaj žena u bh. društvu i umjetnosti

Učesnice su se ovom prilikom osvrnule na mnogobrojne segmente u društvu u koje su uključene, od poslovnog angažmana,djelovanja u nevladinom sektoru, uključivanja u politiku, umjetnost i mnoge druge.

Umihana Krličević Omerović, predsjednica Udruženja za kulturu Kontrast ovom prilikom istakla je da je za žene u BiH baviti seumjetnošću jednak izazov kao i baviti se bilo kojom drugom profesijom, jer je društvo još uvijek zarobljeno određenim stereotipnim razmišljanjima, podjelama na muške i ženske poslove i uloge.

Njene sagovornice Melida Travančić i Emina Selimović osvrnule su se napoziciju žene u nauci, te na podjelu književnosti na mušku i žensku. Tako Emina Selimović ističe da je zagovornica stava Danila Kiša koji kaže da postoji samo jedna književnost i da je ona nedjeljiva. Emina naglašava da u okviru književnosti postoje autori i autorice i mi možemo govoriti o njihovom senzibilitetu ili kvalitetu, ali književnost koju pišu je samo jedna.

Nešto više o poziciji žene u nauci govorila je Melida Travančić koja je naglasila da danas, nažalost, još uvijek tradicionalne rodne uloge umnogome utiču na izbor da žena „krene“ put nauke, da istražuje i kreira svoj prostor u društvu. To se prije svega negativno odražava na ženu (i profesionalno i materijalno), a onda i na razvoj cijelog društva. Danas su žene te koje pomjeraju granice, mora im se dati više podrške, prostora i moraju biti plaćeneza svoj rad jednako kao i kolege muškarci.

izvor: travnik.ba