Travnik pokriven “pametnim kamerama”: Automatsko prepoznavanje neregistrovanih vozila

0
297

Na području općine Travnik poduzimaju se aktivnosti na postavljanju video nadzora na magistralnom putu u mjestu Dolac na Lašvi i na Kalibunaru, a koje  predstavljaju nastavak uspješne realizacije  projekta postavljanja tzv. “pametnih kamera” na području svih općina Srednjobosanskog kantona, a koji MUP SBK provodi u saradnji sa načelnicima općina u ovom kantonu. Sredstva za realizaciju ovog projekta odobrila je Vlada SBK.

U sklopu ovog projekta planira se uspostava sistema video nadzora kojim će biti omogućeni direktni i automatski upiti centralnom serveru o registarskim oznakama koje su zabilježene i na taj način, ukoliko se ukaže potreba, bit će upoznate policijske patrole sa podacima o vozilu, eventualnom krivičnom djelu koje se može dovesti u vezu sa predmetnim vozilom, te da li se radi o ukradenom ili neregistrovanom vozilu, ili vozilu kojim je počinjen neki prekršaj.

Pored praćenja i nadzora saobraćajnica na postavljenim lokacijama, tzv “pametne kamere” omogućavaju i preglede i rekonstrukciju svih zabilježenih incidentnih situacija, te na taj način i njihovo uspješno rasvijetljavanje i procesuiranje.

Takozvane “pametne kamere” u mogućnosti su da u potpunom mraku samostalno identifikuju i očitavaju registarske oznake motornih vozila sa tačnim vremenom i pravcem kretanja , te ih evidentiraju u jedinsven spisak u operativnom centru. Prema dinamici planiranih aktivnosti sistem će biti u punom kapacitetu do kraja godine.

/izvor:tntportal.ba/