Travničanka kreirala i izradila jedinu zaštićenu bh. lutku: Htjela sam ostaviti svoj trag

Usprkos svim modernim tehnologijama, računalima, pametnim telefonima, dječje odrastanje oduvijek je bilo i oduvijek će biti simbolizirano jednom neizostavnom igračkom, pogotovo za djevojčice. Riječ je, dakako, o lutki. No, jeste li znali da BiH ima svoju zaštićenu lutku? Ima! Adelinu!

Osmislila, napravila i zaštitila ju je odgajatelica iz travničkog vrtića Adela Dobrić. Ova multitalentirana žena htjela je,kaže, ostaviti svoj trag na ovome svijetu, te je spojila posao i hobije i “rodila” se Adelina.

“Voljela sam šiti, mašinski, ručno, da kreiram i stvaram, i pored modernih tehnologija lutka, koja se uz loptu smatra najstarijom igračkom, ideja je koja može živjeti i koja nikad neće biti prevaziđena. Htjela sam jednostavno ostaviti svoj trag, napraviti nešto za djecu”, kazala je Dobrić.

Adelina je jednostavna lutka, napravljena po receptu koji kaže da što je igračka jednostavnija, dječja mašta se više rasplamsa.

“Upravo to i želimo, da djeca stvore svoj svijet u kojem mogu odrastati. Pokazala se izuzetno dobro,mami poglede, ne možete ju ne primijetiti, dodirnuti, zagrliti. A poseban je osjećaj i doživljaj kad je djeca vide”, rekla je.

Ponosna je, kaže Dobrić, što je od prije četiri godine Adelina postala prva i jedina zaštićena bh. lutka, a za izradu jedne lutke treba joj 10-tak dana.

“Visoka je metar, kad je malo dijete uzme bude viša od njega i oni dobiju osjećaj da ustvari imaju prijateljicu, kazala je.

Ženama za Dan žena poručila je svaki dan pretvore u 8. ožujka.

“Mi se polako borimo da nam je svaki dan Dan žena i treba istrajati u tome. Jedna drugoj nikad ne prestati davati podršku i svoje ideje iznijeti i pokazati. Žene su danas dosta aktivnije zahvaljujući mnogim udrugama. Kao da same sebi trebamo reći da vrijedimo i govoriti glasno”, kazala je ova odgajateljica koja je zahvaljujući Adelini 2018. ušla u top 10 kreativnih odgajateljica u našoj zemlji.

izvor: drukciji.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print