Tradicionalni Sultan mevlud na Baginoj strani

Mnogi su običaji tokom minulih vremena nestajali, ali Sultan- mevlud, po mnogo čemu jedinstven u našoj zemlji, zahvaljujući generacijama Donjovakufljana, vjernim tradiciji, traje i danas.

Ovo radovanje proljeću i buđenju prirode, uz obavezna kuhana jaja i pržene kukuruzne kokice, vezuje se i za perzijsko praznovanje, odnosno iransku novu godinu i prenesen je u naše krajeve dolaskom Osmanlija, međutim sam običaj seže mnogo dalje u prošlost. Pronađeni materijalni dokazi govore o kontinuitetu organizovanog življenja na ovom prostoru unazad gotovo 3.000 godina. Za Sultan-mevlud vezuju se mnoge igre i i običaji. Mlađi Donjovakufljani takmičili su se u bacanju gurabija, čija će gurabija brže sići niz stranu a da se ne raspadne i da u njoj ostane kocka šećera. Igralo se klisa i pale, pravili  lukovi sa strijelama, djevojčice i djevojke su igrale štrika, dok su se u potezanju konopca i skoku u dalj često okušavali i stariji žitelji.

Iako meteorolozi za ponedjeljak 21. marta, najavljuju oblačno vrijeme sa kišom, padine Bagine strane privući će sve generacije Donjovakufljana da dočekaju prvi dan proljeća.

Nažalost, ove godine neće biti održan zabavni program na  platou Sahat – kule, koje inače organizuje JU Dom kulture uz učešće članova KUD „Nakib Abdagić Kiban“. No, bez obzira na to, građani Donjeg Vakufa će prošetati do Bagine strane i ostati vjerni dugogodišnjoj tradiciji Sultan mevluda.

Jer bez obzira na sve, ni prevrtljivo proljetno vrijeme nikada nije bilo prepreka Donjovakufljanima, vjernim tradiciji, da obilježe Sultan  mevlud na Baginoj strani, pa tako neće biti ni ovaj put.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print