Tradicionalni sajam trešnje u Mostaru okupio oko 300 izlagača iz regije

0
37

Jubilarni 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma “Dani trešnje 2022” nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom danas je u Mostaru otvorio svoja vrata okupivši oko 300 izlagača iz BiH i regije.

Manifestaciju koja se održava u periodu od 22. do 24. juna uz prigodnu svečanost otvorenom je proglasila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kojoj je uručeno i priznanje za podršku ovoj manifestaciji.

Zahvalivši na priznanju je čestitala organizatorima kazavši kako je ovaj događaj pokazatelj da se vraća u predpandemijsko vrijeme.

“Želim da stvarate prijateljstva i poznanstva, da se umrežavamo svi skupa i da stvaramo jedan ambijent klji će biti bi bolji, ne samo za građane BiH, nego za cijelu regiju. Meni je pripala privilegija da ovogodišnji sajam Dani trešnje proglasim otvorenim”, kazala je potpredsjednica Federacije BiH.

Direktor Sajma Salem Bubalo ističe kako posebno raduje činjenica da je ovogodišnji partner Sajma Vlada Crne Gore preko Ministarstva privrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo turizma.

Predstavnik Vlade Crne Gore, Miroslav Cimbaljević ističe kako je ovo početak dobre „partnerske, komšijske i bratske saradnje između BiH i Crne Gore.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako je ova manifestacija od velikog značaja, jer je prepoznata kao svojevrsna spona turizma i privrede, izrazivši nadu da će svi OPG-ovi naći svoje mjesto i u turističkoj ponudi.

“Godinu dana pričamo kakav želimo Mostar i hvala vam svima koji to podržavate”, kazao je Kordić i poželio svima puno uspješnih ugovora na ovoj manifestaciji.

Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović je kazao kako je ova manifestacija dokaz da se ne treba stati, navodeći kako je ona dio pozitivnih procesa u Hercegovini.

U okviru Sajma Obrtnička komora Bosne i Hercegovine potpisala je Sporazum o saradnji i prijateljstvu s Obrtničkom komorom Republike Sjeverne Makedonije, čime se, kako je naglašeno, ponovno oživljavaju kontakti koji su u proteklom periodu bili prisutni na ovim prostorima.

Tokom tri dana trajanja Sajma predviđena su stručna predavanja o turizmu, organskoj proizvodnji, savremenom pčelarstvu, organskim certifikatima i certifikatima za biodinamičku poljoprivredu, a posebna pažnja bit će posvećena brendu “hercegovačka trešnja”, koji je na prigodnoj svečanosti dobio najviše priznanje “Zlatnu trešnju” s medaljom.

Moto ovogodišnjeg Sajma privrede, poljoprivrede i turizma “Dani trešnje 2022” je promocija suvenira i rukotvorina, kao i zaštita starih zanata, a održava se u naselju Sutina, uz magistralnu cestu M-17, na sjevernom ulazu u Mostar od 22 do 24. juna.

Izvor: Klix.ba