Tradicija sušenja paradajza na suncu

0
106

 

Polja u Izmiru i drugim provincijama na zapadu Turske ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska opskrbljuje tržišta širom svijeta.

Nakon berbe, vrijedni turski poljoprivrednici su polja prekrili paradajzom za sušenje.

Tako na snimcima polja u distriktu Torbali i drugim krajevima Izmira ovih dana preovladava crvena boja.

Paradajz, koji su ubrali sezonski radnici, utovaraju se u kamione i traktore i transportiraju do polja gdje se prepolove i ostave da se suše na suncu.

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se sedmicu, a zatim pakira u staklenke ili pakete.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj i iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz kao sezonsko povrće, postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su SAD, Italija i Njemačka.

Turska je prošle godine ostvarila izvoz sušenog paradajza u vrijednosti od 83 miliona dolara, a ove godine se očekuje značajno povećanje tog izvoza.

 

izvor: AA / bhrt.ba