Tradicija paljenja lila postala glavni turistički adut Podrinja

IZVOR: FENA (E.D.)

Kontinentalni turizam na Balkanu sve je popularniji i u ljetnim mjesecima, a značajnu ulogu u privlačenju gostiju u manje poznate gradove i regije igraju festivali i druge slične manifestacije. Bosna i Hercegovina nije puno uradila na tom planu, a iskustva iz neposrednog susjedstva svakako su putokaz i za turistički razvoj bh. gradova i regija.

Podrinje u Srbiji je primjer jedne takve regije koja iz godine u godinu bilježi rast broja turista, a u Turističkoj organizaciji grada Loznice, ujedno i središta ove regije, ističu kako važnu ulogu u tome ima festival LilaLo.

Ovo je po mnogo čemu specifična festivalska manifestacija, koja u pet srpanjskih dana nudi mnoštvo sadržaja, ali sve se „vrti“ oko narodnog običaja lilanje koji je autentičan za Loznicu i regiju Podrinje. Riječ je o tradicionalnom paljenju lila, baklji koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze na štapu od lijeske. Lile se uoči Petrovdana pale uz velike obredne vatre, u čemu najviše sudjeluju djeca i mladi. Sam događaj paljenja lila je scenski spektakl, vizualna impresija igre s plamenom. Zato ne čudi što ova tradicija privlači i sve veći broj turista u Loznicu.

Lokalna turistička organizacija, uz podršku gradskih vlasti, čini sve kako bi i kroz LilaLo festival privukli što više gostiju na prostor koji ima i druge turističke adute. Loznica je gradsko središte regije koja se hvali bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem, banjama, planinama i rijekama.

U blizini grada nalazi se selo Tršić, rodno mjesto reformatora srpskog jezika i pisca prvog rječnika srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Tu se danas kao prava turistička atrakcija nalazi obnovljena Vukova kuća. Tršić je i mjesto najvećeg broja događaja u okviru LilaLo festivala, od izložbi slika, natjecanja za najbrkove Srbije „Brkovi po Vuku“ do viteškog borenja i koncerata u amfiteatru izgrađenom u šumskom ambijentu. Na toj sceni su vrlo posjećene koncerte ove godine održale poznata bosanskohercegovačka pjevačica Amira Medunjanin te srbijanska predstavnica na Eurosongu Konstrakta.

Tršić je, kako domaćini posebno ističu, drugu godinu uzastopno među tri sela koja će predstavljati Srbiju na svjetskom izboru najboljeg turističkog sela.

Turiste u podrinjski kraj privlači i jedna od najpoznatijih i najposjećenijih banja u Srbiji, Banja Koviljača. Banjski park je po veličini drugi u Srbiji, a uz grandioznu fontanu održavaju se i zanimljivi festivalski sadržaji, poput velike plesne zabave ili smotre folklora. Turističku ponudu upotpunjuje rijeka Drina, planine Gučevo i Cer, te brojne crkve i manastiri, među kojima se posebno izdvaja manastir Tronoša. Osnivanje manastira vezuje se uz 1317. godinu, a ispred manastira nalazi se kapela svetog Panteleona s česmom devet Jugovića koju je narod lozničkog kraja izgradio u čast Jug Bogdana i njegovih sinova koji su, po legendi, pred odlazak na Kosovski boj tu prenoćili i napili se vode s ovog izvora.

Kako gastronomija zauzima sve važnije mjesto u razvoju turizma, turistički djelatnici ovog dijela Srbije nastoje i u tom segmentu napraviti iskorak, brendirajući tradicionalnu hranu i pića. Smještajni kapaciteti sve su bogatiji i u ponudu uključuju upravo autentičnu kuhinju. Takav slučaj je s etno selom „Azbuka“ iznad Tršića ili Drinskom lagunom na samoj obali Drine.

Direktorica Turističke organizacije Loznice i idejni tvorac LilaLo festivala Snežana Perić, ističe da je i ovaj događaj osmišljen u cilju obogaćivanja turističke ponude Loznice i Podrinja i privlačenja što većeg broja gostiju iz Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja.

Mi svim turistima preporučujemo da prvo dođu u Loznicu, grad koji doživljava kulturnu, privrednu i turističku ekspanziju. Različiti su afiniteti turista te ih pozivamo u naš turistički ured gdje mogu dobiti sve potrebne informacije. Na službenoj veb stranici Turističke organizacije se nalazi virtualna šetnja po svim najvažnijim turističkim lokacijama ovog kraja”, ističe Perić.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print