Toplotni val najprije u julu, a potom i u augustu, osim na ljude, negativno je utjecao i na usjeve. U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, zbog ekstremnih vrućina strada i povrće i voće, ali i usjevi kukuruza.
Dok obilazi baštu, poljoprivrednik Đorđe Vakčić pokazuje požutjele listove i plodove paradajza i krastavca. Kako kaže, vrućina je spalila povrće.
ĐORĐE VAKČIĆ, poljoprivrednik
“Generalno gledajući veliki problem, napraviće ogromnu štetu, ko se bavi povrtlarstvom naravno više iziskuje i hrane i zaštite i navodnjavanja, veći troškovi za proizvesti, generalno nije dobro.”
Ništa bolja situacija ni u plastenicima porodice Lazić, gdje bilježe od 50 do čak 70 stepeni.
MIODRAG LAZIĆ, proizvođač povrća
“To prži biljku, prži sam plod ne može se sačuvati. Negativno utiču svakako ovako nenormalno visoke temperature. Paprikama i krastavcu treba sunce ali ne baš u ovim mjerama.”
Iako kukuruzu prija sunce, ekstremno visoke temperature nisu nimalo dobre za nalivanje zrna, kažu ratari.
BOŠKO RADIĆ, poljoprivrednik
“Činjenica da povrtlari bez navodnjavanja ne mogu ni u normalnim godinama a posebno u ovim ekstremnim godinama.”
Stručnjaci savjetuju proizvođačima primjenu svih agrotehničkih mjera kako bi sačuvali prinose.
DRAGAN ZARIĆ, agronom
“To je izlišno govoriti koliko je smanjenje procenata kad mi vidimo da će biti smanjenje prinosa. To više nije upitno, to se vidi na tim atarima.”
Semberski povrtari apeluju na nadležne da ograniče uvoz povrća u sezoni i spriječe nelojalnu konkurenciju. Zaštita domaće proizvodnje pomogla bi im da barem djelimično smanje gubitke izazvane ekstremno visokim temperaturama.
Izvor: BHRT/Ivana Trbić (H.S.)