Topa je neizostavni dio iftara: U recept možete staviti sve mliječne proizvode koje volite

Topa je neizostavan dio iftarske sofre.

Nakon hurme i vode, ono što se prvo donosi na sofru je topa bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftar.

Ovo jednostavno jelo dio je sarajevske tradicije, a priprema se tako što se tope masnoća (maslac), kajmak i različite vrste sireva.

U topu možete staviti sve mliječne sastojke koje volite, a količinu i vrstu prilagođavate sebi.

Sastojci se tope na najnižoj temperaturi jedan po jedan ili svi zajedno.

U moru recepata za pripremu tope, jer gotovo svaka domaćica ima svoj način kako priprema ovo jelo, izabrali smo jedan koji će vam se vjerujemo svidjeti.

Količinu namirnica odredite sami, zavisno od broja članova postača koji će prisustvovati iftaru.

Potrebni sastojci: maslac, mileram, mladi sir, kajmak, jedno ili dva jaja, rendani suhi dimljeni sir.

Postupak pripreme:

U zagrijanu tavu stavite dvije kockice maslaca i istopite, dodajte mileram (dvije kašike), promiješajte, a potom grumen mladog sira i dvije kašike kajmaka, ponovo promiješajte i sačekajte da se sve sjedini na laganoj vatri.

Potom u smjesu umiješajte jedno ili dva jeja koja ste prethodno umutili, promiješajte i sačekajte da se pojave mjehurići na površini. Potom umiještaje rendani dimljeni sir, promiješajte topu i držite na ringli još minutu, dvije. Prohlađenu topu poslužite uz somun.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print