Top izbor vodič: Kako i koliko čuvati namirnice u zamrzivaču

Vrijeme pravljenja zimnice i spremanja povrća za hladnije dane je pred nama, a prije toga dobro je znati i na koji način je najbolje skladištiti koju hranu. Zamrzavanje je sigurno najbolji način da se produži životni vijek svježim sezonskim plodovima jer se na niskim temperaturama učinkovito usporava prirodni proces kvarenja hrane.

Međutim, nije dovoljno samo staviti određenu hranu u zamrzivač i očekivati da će ona i nakon određenog vremena biti svježa i očuvana, te u najboljem stanju za jelo. Za to je potrebno ipak malo truda i umijeća, ali i zamrzivač koji će sigurno čuvati vaše namirnice sve dok ih ne budete željeli koristiti.

Ono što trebate znati jeste da bi zamrzivači uvijek trebali raditi na -18 stepeni Celzijusa, jer se na toj temperaturi onemogućava aktivnost i razmnožavanje mikroorganizama, a namirnice zadržavaju hranjive tvari, boju i okus. Na ovoj temperaturi povrće u zamrzivaču možete čuvati u prosjeku 8 do 12 mjeseci, a voće 6 do 10 mjeseci.

U nastavku vam donosimo savjete kako da najbolje zamrzavate određene vrste povrća, a da ono ostane zdravo, da ne izgubi kvalitet i nutritivne vrijednosti.

Grašak

Grašak je povrće bogato bjelančevinama, mineralima i vitaminima C, grupe B te karotinom. Riječ je o ekonomičnom povrću jer se može lako konzervirati ili zamrzavati, a način upotrebe u jelima je raznolik. Zamrzavanje: Očišćena zrna blanširajte minutu, zatim malo posušite i spremite u vrećice. Sasvim mladi grašak možete zamrznuti i sirov. Rok trajanja zamrznutog graška je od 12 do 18 mjeseci, a prije upotrebe nije ga potrebno odmrzavati. Najbolje je čuvati ga u zamrzivaču zapremine od 298 litara.

Buranija

Jeste li znali da se buranija ne smije konzumirati sirova jer sadrži glikozide cijanove kiseline, koji su u svježem stanju otrovni i tek se kuhanjem rastvaraju i postaju bezopasni. Buranija sadrži mnogo celuloze pa poboljšava probavu, a i odličan je diuretik i potiče izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Zamrzavanje: Svježe ubranu, mladu i tvrdu buraniju očistite i skratite joj krajeve prstima. Blanširajte dvije minute, zatim ocijedite i pospremite u vrećicama u svom zamrzivaču. Rok trajanja joj je 16 mjeseci, a odmrzavanje prije upotrebe nije potrebno.

Blitva

Blitva sadrži puno vitamina C i karotina te obilje mineralnih soli. Najčešće se koristi kuhana. Zamrzavanje: Dobro oprati listove, blanširati ih dvije do tri minute, ohladiti i spremiti u vrećice. Nije ih potrebno odmrzavati prije upotrebe, samo ih trebate skuhati do kraja. Blitvu možete sigurno odložiti u svoj zamrzivač, sa tri ladice u koje možete smjestiti sve što želite sačuvati za kasnije. Rok trajanja je od 10 do 12 mjeseci.

Špinat

Njegova najveća vrijednost je u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina. Bogat je željezom i klorofilom i jako je koristan u liječenju anemije. Svi ste vjerovatno bar jednom čuli kako se špinat ne smije podgrijavati, a to je zbog toga što sadrži nitrate koji se u kuhanom špinatu fermentacijom, čak i u zamrzivaču mogu pretvoriti u opasne nitrate. Stoga, kuhajte onoliko koliko vam je potrebno za jedan obrok. Zamrzavanje: Isto kao kod blitve, osim što špinat možete jako usitniti nakon blanširanja pa ga pospremiti u kockama, a kao takav pogodan je za umake.

Kupus

Kupus sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Najbogatiji je kalijem, željezom i magnezijem. Prema nekim istraživanjima, kupus se po sadržaju vitamina C može mjeriti sa limunom i narandžom. Zamrzavanje: Režite glavice kupusa na manje dijelove, pa blanširajte oko pola minute. Ohlađeni kupus zamrznite. Rok trajanja je 10 do 12 mjeseci, a odmrzavanje nije potrebno.

Mrkva

Mrkva je povrće sa najviše karotina, a što je narandžastija to je udio karotina u njoj veći. U mrkvi se nalaze i vitamini grupe B, D i E, obiluje mineralnim sastojcima, lako je probavljiva. Mrkva potiče tjelesni razvoj djeteta, jača kosti i povećava otpornost na infekcije. Povećava broj crvenih krvnih zrnaca i suzbija anemiju, čuva i poboljšava vid, sok od mrkve otklanja višak kiseline u želucu… Zamrzavanje: Sasvim mlade mrkve samo dobro očistite, veće narežite. Blanširajte dvije minute. Rok trajanja je 18 mjeseci, a odmrzavanje nije potrebno. S obzirom na to da mrkvu sigurno često koristitie u različitim jelima, najbolje je da je čuvate u ugradbenom zamrzivaču ladičaru u kojem imate i prekidač za brzo zamrzavanje.

Paprika

Paprika je povrće bogato vitaminom C, najbolje je konzumirati sirovu, ali se ni kiseljenjem i zamrzavanjem hranjiva vrijednost paprike ne mijenja mnogo. Paprika potiče lučenje probavnih sokova i otvara tek i poboljšava probavu. Zamrzavanje: Spremate li paprike za punjenje, odrežite im gornji dio i izvadite košpice. Cijele se paprike spremaju i pečene. Izrežite ih na veće ili manje komade ovisno o tome za šta ih trebate. Cijele ili polovice blanširajte 3 minute, narezane 2 minute, a pečene ne treba blanširati. Kada ih ovako fino spremite mjesto im nađite u svom zamrzivaču škrinji , u kojem je preporučeno čuvanje na -15 stepeni. Rok trajanja ovako spremljene paprike je 12 mjeseci. Odmrzavajte ih 3 sata na sobnoj temperaturi, a za kuhanje, prženje i pirjanje ne treba uopće odmrzavati.

Sad kad znate na koji način koju vrstu povrća trebate zamrzavati i čuvati, a da zadrže sve svoje hranjive vrijednosti, ostaje samo da provjerite da li zamrzivač koji imate i dalje radi besprijekorno ili je došlo vrijeme za promjenu i kupovinu novog. Ako već kupujete novi onda kupite onaj koji vama najviše odgovara po svemu, bilo da je to ladičar, vertikalni ili ugradbeni zamrzivač. Svaki je idealan za čuvanje i skladištenje hrane u svim domaćinstvima.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print