Top 10 poslovnih vijesti i događaja tekuće sedmice

0
104

Poznat je poredak najvećih kompanija u BiH po prihodima i dobiti, prodat je udio u Sarajevskoj pivari, otvara se nekoliko fabrika u BiH… Više o svemu saznajte u sedmičnom pregledu najvažnijih vijesti i događaja.

  1. Pretis udvostručio prihode

Kompanija Pretis iz Vogošće prošle godine je skoro udvostručila prihode. Ostvareni su poslovni prihodi od 42,7 miliona KM, dok su godinu ranije iznosili oko 23 miliona maraka. Pretis se time pozicionirao kao jedna od vodećih kompanija namjenske industrije u BiH.

  1. Rast zarade mikrokreditnih organizacija

Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH prošle godine su zaradile 18,6 miliona maraka, što je za 2,2 miliona, odnosno 13 posto više nego godinu ranije.

  1. Novi pogon u Vlasenici

U preduzeću “Alpro” u Vlasenici početkom juna počet će s radom novi pogon plastifikacije aluminijumskih profila u koji je ovo preduzeće uložilo više od 1.000.000 KM vlastitih sredstava. Direktor “Alpra” Vladan Nastić rekao je da je cilj ove investicije poboljšanje kvaliteta proizvoda, veća produktivnost i smanjenje rokova isporuke.

  1. Zenička BOHA otvara fabriku

Zeničko preduzeće BOHA d.o.o. koje se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja je prije šest mjeseci započelo izgradnju nove tvornice na lokalitetu bivšeg preduzeća Vatrostalna u naselju Trokuće, na putu prema Tetovu. U periodu od 6 mjeseci napravili su dvije hale i za 2 mjeseca planiraiu useljenje i početak proizvodnje.

  1. Prodaje se atraktivna nekretnina

Agencija za privatizaciju FBiH objavila je javni poziv za učešće na aukcijskoj prodaji nekretnine kompanije Energoinvest na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu. Riječ je o nekretnini na lokalitetu Alipašin most, blizu glavne gradske saobraćajnice. Riječ je o gradskom građevinskom zemljištu u ukupnoj površini od 19.640 m² i privrednim objektima koji su na njemu izgrađeni. Početna cijena iznosi 15.876.150 KM.

  1. FDS prodao imovinu za 70 miliona KM

Fabrika duhana Sarajevo ostvarila je prošle godine neto dobit od 65 miliona maraka, iako je imala gubitak od poslovnih aktivnosti. Dobit nije ostvarena iz poslovanja, već iz prodaje imovine. U samom izvještaju nije precizirano od čega je došao ovaj novac. Navodi se samo da su ostvareni „dobici od prodaje stalnih sredstava“ u visini od 70 miliona KM.

  1. Rekordna dobit banaka u FBiH

Banke u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile rekordnu dobit u iznosu od 240 miliona KM. To je za 39% ili 67 miliona KM više u odnosu na kraj 2016. godine (nakon poreza), i predstavlja najbolji ostvareni rezultat do sada.

  1. Prodat udio u Sarajevskoj pivari

Kompanija Sonra iz Živinica kupila je udio od 8 posto u Sarajevskoj pivari za 3,6 miliona maraka. Osim toga, Sonra je kupila udio od 17,2 posto u kompaniji Unioninvestplastika, također od MIMS-a. Ovaj paket dionica je plaćen 2,4 miliona KM.

  1. Mtel kupuje bijeljinski Telrad

Kompanija Mtel iz Banjaluke namjerava kupiti firmu Telrad net iz Bijeljine, i o tome je već obavijestila Konkurencijsko vijeće BiH.

1.Poznat poredak najvećih kompanija

Poznat je poredak najvećih kompanija u BiH u 2017. na osnovu finansijskih izvještaja. Najveća kompanija u BiH po prihodima prošle godine je bila Elektroprivreda BiH, dok je najveću dobit ostvario Bingo.

 

BiznisInfo