Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0
106

BiH dobija nova postrojenja koja će se baviti dosad neviđenom tenologijom na ovim prostorima, takozvanim rudarenjem kriptovaluta. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja.

  1. Novo preduzeće u Srebrenici

Novo preduzeće za proizvodnju građevinskih kontejnera “Ekonomik group” u Potočarima kod Srebrenice u radni odnos je primilo 30 radnika metalske struke. Riječ je o beogradskoj firmi koja je u martu otvorila pogon u Srebrenici i proizvodi višenamjenske kontejnere za tržište Evropske unije.

 

  1. Predstavljen projekat visećeg tramvaja

Viseći tramvaj u Tuzli košta oko 150 miliona maraka. To je najveći poslovni poduhvat u okviru kataloga projekata iz javno-porivatnog partnerstva, koji je predstavljen u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Viseći tramvaj sada čeka investitore, kao i ostala 43 projekta, a sve skupa procijenjeno je na 339.170.000 maraka.

 

  1. EP BiH izašla iz minusa

Elektroprivreda BiH u prvoj polovini 2018. ostvarila je poslovne prihode od 479,9 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na 568,2 miliona iz istog perioda lani. No, istovremeno su smanjeni i rashodi, sa oko 598 miliona na 439 miliona maraka. Zbog toga je kompanija u prvom polugodištu 2018. imala dobit od 27,98 miliona KM. U istom periodu prošle godine EP BiH je zabilježila gubitak od 22,87 miliona maraka.

 

  1. Pivarima u BiH pada profit

Banjalučka pivara u prvoj polovini ove godina imala je pad prodaje, prihoda i dobiti, a direktor Nicholas Penny za to krivi vremenske prilike, pad kupovne moći i odlazak stanovništva iz BiH. Direktor tvrdi da je Banjalučka pivara i dalje u dobrom finansijskom položaju, ali da ukupna slika tržišta nije pozitivna u onolikoj mjeri koliko je to bilo u posljednjih nekoliko godina.

 

  1. Bingo otvorio novi centar

Kompanija “Bingo” u Jajcu otvorila je u petak, 3. avgusta svoj 191. objekat u Jajcu. Otvorenjem ovog centra stvorili su se uslovi za zaposlenje oko 80 osoba, javili su lokalni mediji.

 

  1. Mittal povećao dobit

Kompanija ArcelorMittal ostvarila je rast profita na globalnom nivou u posljednjem kvartalu nakon povećane potražnje za čelikom i pojačanih trgovinskih protekcija na najvećim svjetskim tržištima. Neto dobit je porasla za 41 posto na 1,87 milijardi dolara. Takozvani trgovinski rat zasad donosi koristi ovoj kompaniji, koja je i najveći izvoznik iz BiH.

 

  1. Na prodaju vlasnik Telemacha

Kompanija koja je najveći vlasnik kablovskih operatera i medija na Zapadnom Balkanu, United Group, privukla je interes evropskih privatnih fondova Cinven i BC Partners, pred aukciju koja bi trebala biti održana u septembru. Vlasnik Telemacha mogao bi biti procijenjen na čak 2 milijarde eura, a američki fonda KKR namjerava prodatio svoj udio, što bi mogao biti jedan od najvećih privatnih poslova na ovom području ikada.

 

  1. Banjaluka dobija najveći centar u BiH

Početkom naredne godine Banjaluka dobija najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini. Iako je “Delta Planet” još u izgradnji, svi prodajni prostori budućeg šoping-mola već su popunjeni. Osim objekta na više od 60 hiljada kvadratnih metara, drugačiji izgled dobiće i ovaj dio grada.

 

  1. Njemačka firma se proširila na BiH

Preduzeće “Webo Bosnia“ će graditi proizvodnu halu u Derventi. Firma „Webo“ osnovana je u Njemačkoj 2008. godine, a poslovanje su proširili u Americi, Japanu, Aziji, a za BiH sjedište je u Derventi. Čekaju građevinsku dozvolu za početak radova, a zaposlit će 30 inženjera. Bave se dizajniranjem u 3D softveru alata za proizvodnju lamela automatskih mjenjača za automobile.

 

1.U BiH se prave farme za kriptovalute

Bosni i Hercegovini uskoro bi trebalo početi s radom jedno od najsavremenijih postrojenja za takozvano „rudarenje“ ili proizvodnju kriptovaluta. Postrojenje će biti u vlasništvu italijanske kompanije Bitminer Factory, koja je najveća firma te vrste u Italiji, a nalazit će se u mjestu Nova Topola, u opštini Gradiška.

 

Biznis info