Tokom protekle godine na putevima u SBK dogodilo se 1.832 saobraćajne nezgode

0
67

Broj saobraćajnih nezgoda smanjen za 13%

Planske aktivnosti koje policijski službenici poduzimaju u oblasti saobraćaja u mnogome su doprinijele smanjenju broja broja saobraćajnih nezgoda za 270 ili 13%  u odnosu na prethodnu godinu. U toku 2021.godine evidentirane su 1832 saobraćajne nezgode, dok su u prethodnoj godini evidentirane 2102 nezgode. U navedenim nezgodama poginule su ukupno 23 osobe, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je poginulo 11 osoba. Broj teže i lakše povrijeđenih osoba u odnosu na prethodnu godinu je znatno smanjen.

 

Iz saobraćaja je isključeno ukupno 1298 vozila, što je za 352 ili 37% više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isključeno 946 vozila. Također, isključeno je i 2272 vozača, što je manje za 94 ili 4% u odnosu i na prethodnu godinu. Zbog alkoholiziranosti je isključeno ukupno 1079 vozača, od kojih je 617 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila, što predstavlja povećanje za 69 ili 11,5% u odnosu na prethodnu godinu.

 

Korištenje mobilnih i fiksnih radara, kao i LPR kamera

 

U izvještajnom periodu, kontinuiranim korištenjem radarskih sistema, stacioniranih i mobilnih, evidentirano je ukupno 91.662 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, što je povećanje za 31.824 ili 35% u odnosu na prethodnu godinu, kada su evidentirana 59.838 prekršaja.

 

Izuzetan doprinos u poboljšanju stanja sigurnosti na području našeg kantona jeste korištenje LPR kamera, koje između ostalog evidentiraju neregistrovana vozila, kao i vozila koja se potražuju po raznim osnovama, što u mnogome doprinosi rasvijetljavanju raznih oblika krivičnih djela, gdje se pruža veoma efikasna pomoć i drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

 

Važno je napomenuti i oduzimanje vozila višestrukim povratnicima u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja. Vozila se oduzimaju kao sredstva izvršenja prekršaja, kako bi se takve osobe spriječile u daljem činjenju prekršaja, odnosno ugrožavanju sigurnosti u saobraćaju za sve druge učesnike. U ovom periodu takvih vozila je oduzeto ukupno 70, dok je vraćeno 20 vozila, čime su takvi prekršioci spriječeni u daljem činjenju prekršaja. 

 

Uspješno su realizovane razne akcije, kao što su pojačane kontrole neregistrovanosti vozila, alkoholiziranih vozača i dr. koje su također, imale značajan doprinos  u poboljšanju stanja sigurnosti saobraćaja na području našeg kantona.

 

 

Rad policije u zajednici

 

Uspješne aktivnosti koje su službenici policije provodili u saradnji sa nevladinim organizacijama, realizovane su kroz stalni program „Rad policije u zajednici“.  Tokom izvještajnog perioda policijski službenici našeg ministarstva bili su angažovani na osiguranju brojnih sportskih i vjerskih manifestacija, kao što su Dani Ajvatovice, Sveti Ivo, Sv. Anto i dr., kojom prilikom su službenici policije na adekvatan i profesionalan način poduzeli sve potrebne zakonom propisane mjere i radnje.  Posebno uspješno je realizovana kampanja pod nazivom „Slavi odgovorno, slavi bez oružja“, koja je realizovana u saradnji sa UNDP –om BiH.

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona će u okviru svojih nadležnosti nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu, u cilju zadržavanja stanja sigurnosti na zadovoljavajućem nivou, ali i poboljšanju u onim segmentima rada koji se odrede kao prioritet budućeg djelovanja.

 

 

URED KOMESARA