Tim Rot dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

0
23

 

Britanski glumac Tim Rot (Roth) primit će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati večeras u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Rot će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a od 18:00, održat će Masterclass u kinu Meeting Point.

Tim Rot je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Anđelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Rot je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu “Made in Britain” koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Majka Leja (Mike Leigh) “U međuvremenu”. Rot je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu “Meta” Stivena Frarsa (Stephen Frears), za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima “Kuhar”, “Lopov”, “Njegova žena i njen ljubavnik” Pitera Grinveja (Peter Greenaway) i mnogi drugi.

Tim je odrastao uz američke filmove poput “Taksiste i ulice zla”, te je oduvijek sanjao o odlasku u Sjedinjene Države, zbog čega je bez oklijevanja prihvatio poziv da u Sjedinjenim Državama promoviše film “Vinsent i Tio (Vincent and Theo). Nedugo potom trajno se seli u Sjedinjene Američke Države gdje nastavlja igrati u nezavisnim filmovima.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Kventina Tarantina (Quentin Tarantino) “Psi iz rezervoara” i “Pakleni šund”, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu “Rob Roy” slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u historiji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.