Testirani svi radnici zeničke bolnice

0
34

 

ZENICA, 7. aprila (FENA) – Zdravstveni radnici i pomoćno osoblje te pacijenti koji su na Odjelu interne medicine Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) bili u kontaktu sa zaraženim kardiovaskularnim pacijentom, bili su negativni na prvom testiranju – potvrdio je Feni direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

U tri grupe, proteklih sedam dana testirano je ukupno 50 zdravstvenih radnika, osoblja i pacijenata iz KBZ-a.

– Kod svih su nalazi prvih testova bili negativni, ali će testiranja biti ponovljena za nekih sedam -osam dana. Do tada će svi naši zaposlenici ostati u samoizolaciji, jer, za sada, nema velike potrebe za njihovim radnim angažmanom – ističe Skomorac.

On napominje da je na Odjelu za infektivne bolesti ostalo 11 pacijenata koji se liječe od zaraze koronavirusom, a u izdvojenom depadansu u prostoru Stacionara još devet.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirus tog ministarstva Adnan Jupić ističe da su jutros kod dvije osobe iz Zenice potvrđene zaraze.

– Oboje zaraženih bili su u kontaktu sa ranije zaraženim iz klastera bivšeg Centar za srce BiH iz Tuzle. Trenutno u našem kantonu imamo potvrđeno 35 zaraženih, od kojih je šestero izliječeno.

Ovo je očekivan porast, ali mogu izraziti zadovoljstvo da nema nekontrolisanog širenja zaraze, odnosno da, za sada, sve uspijevamo držati pod kontrolom i u okvirima u kojima smo i zacrtali – kaže Jupić.

On napominje da su jučer održali sastanak sa svim direktorima zdravstvenih ustanova u tom kantonu.

-Naložili smo im da pronađu lokacije na kojima bi, u slučaju pogoršanja stanja te ulaska u 3. fazu, bili smještani zaraženi pacijenti. Mada ja mislim da, sudeći po sadašnjem razvoju situacije, uopće i nećemo ući u tu fazu. Ali, moramo imati pripremljene kapacitete – napominje Jupić, koji, uprkos angažmanu u Vladi ZDK i Kriznom štabu, povremeno dežura u Domu zdravlja u Zavidovićima.

– Ja sam, kada sam preuzeo ministarsku funkciju, ostavio sebi tri-četiri dežure tokom mjeseca u Hitnoj pomoći, jer sam specijalista Urgentne medicine i ne želim izaći iz struke.

Bez obzira na dodatne obaveze zbog vanredne situacije, koliko mi to obaveze dozvole, povremeno i dalje dežuram u Zavidovićima – objašnjava Jupić.