Temperature kao u augustu: Jučer nadmašeni apsolutni temperaturni maksimumi za april

Na šest meteoroloških stanica tokom aprila ove godine nadmašeni su apsolutni temperaturni maksimumi za april.
Na pet stanica apsolutni maksimumi nadmašeni su jučer i to na stanicama Bihać, Bjelašnica, Bugojno, Ivan-sedlo i Zenica.
Pored jučerašnjih rekorda u  Drvaru je 7. aprila također nadmašen dosadašnji apsolutni maksimum za april.
Na preostalim stanicama maksimalne temperature izmjerene jučer bile su vrlo blizu apsolutnih maksimalnih temperatura za april.
Za prvih 14 dana aprila ove godine srednja temperature zraka veća je u odnosu na prošlu godinu i za više od 10 stepeni.
U Sarajevu je 2023. godine u prve dvije sedmice mjeseca srednja temperature iznosila 5,8, a ove godine 16,2 stepena.
Ovo je najtoplija prva polovina aprila od početka službenih mjerenja, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).
Već od sutra popodne kreće drastična promjena vremenskih prilika.
Prema prognozi FHMZ-a, u utorak ujutro će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Popodne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelaziti u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni Celzijusovih.
U srijedu oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom. U nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne je moguć snijeg ili susnježica. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren južni, tokom noći u skretanju na sjeverni. Jutarnja temperatura zraka u Bosni od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna u Bosni od 2 do 8, na jugu zemlje od 8 do 15 stepeni.
U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 8, a najviša dnevna od dnevna od 9 do 16 stepeni, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.
Faktor
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print