Tehnološki rat u BiH se nastavlja: Šta se krije iza objave ambasadora SAD u BiH?

0
105

O interesu amaričkih firmi

Iz objave se vidi da je jedna od glavnih tema bila 5G mreža, tačnije izbor kineske kompanije Huawei da uvodi ovu tehnologiju u BiH. Poznato je da su SAD u “ratu” s ovom kompanijom i da su uveli žestoke restrikcije Huaweiju – zabranjen je u SAD, a ova država svojim saveznicima preporučuje isto. I mnogi su slijedili taj primjer. Za mnoge koji to nisu slijedili, SAD je odbila dalju saranju, zbog svoje sigurnosti i nacionalnih interesa.

SAD vjeruju da ova kineska kompanija svoje tehnologije koristi za špijuniranje u korist kineskih vlasti.

“Jučer (prekjučer, op. a.) sam razgovarao s ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem o tome koliko je bitno obezbijediti sigurnost svih podataka i komunikacija kroz 5G mreže i i inicijativi Vlade SAD za čist put za promet kroz sve mreže.

Osigurati da sve komunikacije do krajnjeg korisnika ne koriste opremu od Huaweia ili ZTE-a, kao i drugih nepouzdanih ponuđača, čime im se uskraćuje mogućnost da prekidaju, onemogućavaju ili ometaju telekomunikacije svim građanima, firmama, vlastima i građanima.

Razgovarali smo i o interesu američkih firmi da ulažu u BiH, te donesu američku tehnologiju i know-how u ovu zemlju”, naveo je Nelson u svojoj objavi.

Nije ovo prvi put da SAD vrše lobiranje kako bi se onemogućilo da Huawei uđe na tržište BiH, tačnije da se njihova tehnologija koristi za 4G, a posebno za 5G mrežu.

Raport otkriva da je Ambasada SAD još prošle godine, kada su mobilni operateri raspisali međunarodne konkurse za kompanije koje se bave ovim telekomunikacijskim tehnologijama.

Na taj konkrus prijavilo se nekoliko firmi, među kojima i Huawei koji je imao ubjedljivo najpovoljniju ponudu – nekoliko miliona jeftiniju. S obzirom na to da po Zakonu o javnim nabavkama uvijek prednost ima najpovoljniji ponuđač koji ispunjava uvjete, posao će dobiti ova kineska kompanija.

Međutim, prije dodjeljivanja posla, Ambasada SAD u BiH krenula je u lobiranje.

Kako saznajemo, održano je nekoliko sastanaka, među kojima i s tadašnjim ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, te nekoliko šefova stranaka.

Tema je bila ista – potiskivanje kineske kompanije.

Ambasada SAD u BiH također je slala pisma na adrese mobilnih operatera Bh Telecoma i M:tela, kao i HT Eroneta. Tražilo se da se preispita odluka i konkursna procedura kojom je izabran Huawei.

Odgovor je bio isti: Huawei je dao najpovoljniju ponudu.

Zanimljivo je da je danas reagirala i kompanije Huawei. Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Huawei Technologies kategorički se protivi navodima američkog ambasadora.
Huawei nikada nije bio glavni dobavljač za američke mreže, tako da nema potrebe da SAD krivi Huawei za svoje probleme vezane za sajber sigurnost.

Američki ambasador nije predstavio ni dokaze, ni zrelo tehničko rešenje, niti finansijsku nadoknadu za svoj prijedlog. Takvo ponašanje nije vezano za sigurnost mreže bilo koje zemlje, već za ambiciju koja se odnosi na ekonomsku i geostratešku prednost Amerike.

Huawei u potpunosti razumije važnost sajber bezbijednosti, ali upravljanje sajber sigurnošću treba da se fokusira na rješavanje problema, a ne na isključivanje određenih dobavljača.

Huawei: Nikad nije došlo do incidenta

Huawei je u poslednjih 30 godina snabdio tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada nije došlo do zlonamjernog sajber bezbjednosnog incidenta zbog upotrebe Huawei opreme. S ponosom možemo reći da Huawei i dalje prolazi strože testove za sajber sigurnost od bilo kog drugog dobavljača telekomunikacione opreme širom svijeta, te ga stoga široko prihvataju zemlje u Evropi i ostalim dijelovima svijeta.

Uvijek smo otvoreni za diskusiju o sajber sigurnosti sa svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Na izjavu ambasadora Nelosna, reagirala je i Svetlana Cenić, članica Nadzornog odbora Bh Telecoma.

“Dakle, u Ujedinjenom kraljevstvu, savezniku i malom od palube SAD-a, čak tri operatera imaju Huawei 5G. Što se to prst podiže na malu, jadnu BiH?! Zato jer se može, zato što vlast opstaje zahvaljujući toj “međunarodnoj zajednici”, odnosno EU i SAD”, napisala je Cenić na Twitteru-.

Raport