Tanzanija / Ružičasto jezero Natron smrtonosno za mnoge životinje, ali ne i za flamingose

0
76

U Tanzaniji se nalazi jedno, naočigled mirno jezero, ali ono skriva smrtonosnu tajnu.

Rijedak fenomen koji uzrokuje hemijska struktura jezera, čini da neke od životinja bude skamenjene, kao da su iz nekog horor filma.

Fotografije okamanjenih životinja, uglavnom ptica, snimio je fotograf Nick Brandt i objavio ih u svojoj novoj knjizi, Preko opustošene zemlje (Across the Ravaged Land).

Područje oko jezera puno je okamenjenih životinja, a razlog je njegova konstantno visoka PH vrijednost, koja je između 9 i 10.5 – što ga čini lužnatim i omogućava umrlim životinjama da ostanu očuvane za sva vremena u svojem posljednjem zatečenom položaju, prenosi New Scientist.

Jezero vodom napaja rijeka Južni Ewaso Ng'iro, kao i brojni mineralni vrući izvori. Jezero je prilično plitko, dubina mu ne prelazi više od tri metra. Dugo je oko 57 kilometara, široko 22 kilometara, nalazi se na nadmorskoj visini oko 600 metara. Temperatura vode je često veća od 40 stepeni.

Visok stepen evaporacije vode u jezeru ostavlja nakupine natrona (natrijev karbonat dekahidrat) i trona (natrijev seskvikarbonat dihidrat).

Plivanje u jezeru je strogo zabranjeno, a jak miris vodonika vam neće dozvoliti da se dugo divite zapanjujućem prizoru.

Ipak, postoji jedna životinjska vrsta koja preživljava dodir sa smrtonosnim rozim jezerom – flamingosi. Čak 75 posto populacije flamingosa u Tanzaniji dolazi do jezera kako bi se parili. Oni se hrane upravo cyanobakterijom iz jezera zbog koje je njihovo perje ružičasto, a preživljavaju dodir sa vodom zbog dugih i jakih nogu.

Radiosarajevo.ba