Tajvanska predsjednica odbacila ideju “ujedinjenja s Kinom”: Nećemo popustiti pritisku

0
9

Tajvan će nastaviti jačati svoju odbranu kako bi osigurao da ih niko ne može prisiliti da prihvate put koji je Kina odredila i koji ne nudi ni slobodu ni demokratiju, rekla je danas predsjednica Tsai Ing-wen, u odgovoru Pekingu.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u subotu da će ostvariti “mirno ponovno ujedinjenje” s Tajvanom i nije direktno spomenuo upotrebu sile. Ipak, dobio je ljutu reakciju iz službenog Taipeija, koji je rekao da samo ljudi Tajvana mogu odlučiti o njegovoj budućnosti.Obraćajući se na skupu povodom Dana državnosti, Tsai je rekla da se nada ublažavanju tenzija u Tajvanskom moreuzu, te je ponovila da Tajvan neće “djelovati naglo”, prenosi Reuters.

“Ali ne bi trebalo biti apsolutno nikakvih iluzija da će tajvanski narod popustiti pred pritiskom”, rekla je ona u govoru ispred predsjedničke kancelarije u centralnom Tajpeju.

Nastavit će jačati svoju nacionalnu odbranu i “pokazivati ​​svoju odlučnost” da se brane” kako bio osigurali da “niko ne može natjerati Tajvan da krene putem koji nam je Kina zacrtala.

“To je zato što put koji je Kina zacrtala ne nudi ni slobodan i demokratski način života za Tajvan, niti suverenitet za naših 23 miliona ljudi”, dodala je.

Kina je Tajvanu ponudila model autonomije “jedna zemlja, dva sistema”, slično kao što ga koristi s Hong Kongom, ali sve velike tajvanske stranke su to odbacile, posebno nakon kineskog sigurnosnog proboja u bivšoj britanskoj koloniji.

Tsai je ponovila ponudu da razgovara s Kinom na osnovu pariteta, iako iz Pekinga nije bilo trenutnog odgovora na njen govor.

Peking je odbio imati posla s njom, nazivajući je separatistom koji odbija priznati da je Tajvan dio “jedne Kine”, te ne priznaje tajvansku vladu.

izvor: klix.ba